Hoppa till huvudinnehåll

Daimler återkallar 774 000 dieselbilar i Europa efter utsläppsfusk

Biltillverkaren Daimlers logo i förgrunden, texten Daimler syns suddigt i bakgrunden.
Biltillverkaren Daimlers logo i förgrunden, texten Daimler syns suddigt i bakgrunden. Bild: EPA/RONALD WITTEK Daimler AG

Tyska myndigheter tvingar biltillverkaren Daimler att återkalla 774 000 dieselbilar av märket Mercedes-Benz på grund av mjukvara som manipulerar utsläppsnivåerna, rapporterar Bloomberg.

Det handlar om modellerna Mercedes Vito, GLC och C-klass. I Tyskland gäller det 238 000 bilar.

Bakgrunden är avslöjandet att bilproducenten installerat programvara som kan få utsläppen att verka lägre än vad de egentligen är.

Daimlers vd Dieter Zetsche har lovat att företaget kommer att se till så att tekniken uppdateras så fort som möjligt och att man kommer att samarbeta med myndigheterna till 100 procent.

Zetsche träffade under dagen den tyska transportministern Andreas Scheuer.

Förra året återkallade Daimler frivilligt 3 miljoner bilar i Europa för uppdateringar av programvaran för att förbättra utsläppsnivåer.

Liknande programvara som hos Volkswagen

Mjukvara som manipulerar utsläppsnivåerna var också huvudpersonen i Volkswagenskandalen. I september 2015 medgav biltillverkaren att man installerat den otillåtna programvaran i 11 miljoner bilar som sålts över hela världen.

Bilarna som utrustats med programvaran visade tillåtna nivåer av kväveoxider i laboratorietester, medan samma bilar kunde överskrida utsläppsnivåerna med så mycket som 40 gånger väl ute på vägarna.

Skandalen har hittills kostat Volkswagen över 25 miljarder euro och ledande chefer utreds för sina roller i fusket.

Andra tyska biltillverkare har också tvingats återkalla fordon på grund av manipulerad mjukvara, även om ingen hittills har erkänt att de fuskat som Volkswagen gjorde.

Källor: Bloomberg, Reuters, AFP

  • Mässling skapar rubriker — men Finland har klarat utmaningarna perfekt

    THL gläds åt ökande vaccinationstäckning.

    Mässling har varit en mycket omtalad sjukdom de senaste månaderna. Flera fall av mässlingssmitta har noterats i Finland, och enligt Världshälsoorganisationen WHO går den globala kampen mot farsoten knackigt - under 2018 ökade sjukdomsfallen i hela världen med cirka 50 procent.

  • Lindvall och Kuuttinen sprintmästare i FSSM

    Österbottniska åkare dominerade under första tävlingsdagen.

    Jennie Lindvall från IF Åsarna och Patrik Kuuttinen från IF Minken får titulera sig förbundsmästare. De tog hand om guldmedaljerna då FSSM körde i gång med sprint i klassisk stil på fredagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes