Hoppa till huvudinnehåll

Finskt företag vann ”branschens Oscar” för bästa app – tidningen Forbes kallar den sensationell

Appen Bandimal som utvecklats av Yatatoy.
Appen Bandimal som utvecklats av Yatatoy. Bild: Apple mobilapplikationer,tillämpningsprogram,yatatoy

Musikapplikationen Bandimal, som utvecklats av företaget Yatatoy, utsågs till en av årets bästa appar vid Apple Design Awards häromveckan. Utvecklaren Ilari Niitamo säger att vinsten var det största någonsin.

Apple Design Awards, eller ADA, har delats ut varje år sedan 1996 i samband med företagets årliga konferens för utvecklare. Syftet är att belöna den bästa och mest innovativa program- och hårdvaran, och det mest kreativa sättet att använda Apples produkter.

Ilari Niitamo från Yatatoy har tillbringat en vecka i San José utanför San Francisco där han gett både intervjuer och träffat chefer på Apple. Han beskriver ADA som branschens Oscarsgala, och vinsten betyder mycket.

– Det här är det största som kan hända. Fint känns det, berättar Niitamo för Yle.

I ett klipp som Niitamo publicerat på Twitter kan du se när Yatatoy fick ta emot priset.

Yatatoys app Bandimal gavs ut för ett halvår sedan och var en av tio applikationer som uppmärksammades av Apple.

Tidningen Forbes kallar Bandimal för sensationell och väldigt underhållande.

Riktar sig i första hand till barn

Bandimal är en musikapp där man komponerar egen musik med hjälp av olika djur. Appen riktar sig därför främst till barn.

Enligt Niitamo är det också roligt att utveckla appar för barn eftersom barn snabbt kan ta till sig nya och abstrakta saker, medan vuxna är mer exakta med vad de tycker om och inte tycker om.

En kompositionsapp för barn som är sensationell. Ett får, en panda och, jag tror, en buffel, är dina kamrater när du skapar melodier med olika instrument― David Phelan, Forbes

Förutom barn, har också lärare laddat ner appen för att kunna använda den tillsammans med barnen. Det har också kommit förfrågningar från olika dj:ar om de får använda sina Bandimal-kompositioner utanför appen.

– De har velat använda melodierna i sin egen verksamhet. I den här appen kan man inte släppa musiken, men i nästa kommer vi att skapa en sådan funktion.

Hur har det då gått för Bandimal efter vinsten? Det vet inte Niitamo.

– Vi följer inte siffrorna. Själv har jag åtminstone inte sett på antalet nedladdningar sedan appen släpptes. De andra vinnarna som följde med nedladdningarna sade att peaken var ganska enorm.

Bandimal har utvecklats av Ilari Niitamo tillsammans med Helsingforsbon Lucas Zanotto och Ulrich Troyer från Wien.

Den ursprungliga texten Suomalainen musiikkisovellus voitti Applen sovelluskehittäjien Oscarin – Forbes: "Sensaatiomainen" är skriven av Sonja Parkkinen/Yle Uutiset.