Hoppa till huvudinnehåll

Fotbollshallens öde i Sibbo ännu oklart - nytt tillstånd krävs för en året-runt-hall

kupoltältet i nickby 14.07.16
Grönt gräs och sommarlätta moln, men fotbollshallen står kvar trots att den sista nermonteringsdagen (31 mars) varit och farit. kupoltältet i nickby 14.07.16 Bild: Yle/Stefan Härus Sibbo,nickby fotbollshall

Sedan årsskiftet 2014-2015 har Sibbo-Vargarnas fotbollshall i Nickby stått kvar året runt. Det här trots att det tillstånd föreningen fick av Sibbo kommun förutsatte att hallen skulle monteras ner inför sommaren.

Orsaken till att man inte har monterat ner hallen är att det företag som levererade hallen och som skulle hjälpa föreningen med nedmonteringen gick i konkurs.

Några andra kunniga företag lyckades Sibbo-Vargarna aldrig få tag i.

För ett år sedan uppmanade Sibbo kommuns byggnadstillsynschef Ulla-Maija Upola föreningen att försöka lösa problemet eftersom kommunen inte har beviljat lov för en permanent fotbollshall.

- Vi försöker lösa problemet och har nu skickat in en ansökan om att få lovet förändrat så att vi inte skulle behöva ta ner hallen över huvud taget, säger Markku Sandström, ordförande för Sibbo-Vargarnas fotbollssektion.

Ingen nedmontering önskvärd

Ärendet väntar som bäst på behandling i Sibbo kommuns byggnadstillsyn.

Sandström säger att det skulle vara ett stort framsteg om kommunen och idrottsföreningen skulle kunna komma överens om att fotbollshallen inte alls behöver monteras ner.

Den ursprungliga planen var att bollhallen i Nickby årligen skulle resas tidigast den 1 oktober för att åter monteras ner senast den 31 mars.

kupoltältet i nickby 14.07.16
kupoltältet i nickby 14.07.16 Bild: Yle/Stefan Härus Sibbo,nickby fotbollshall

Upp- och nermontering skulle slita på hallen

Tills nu har fotbollshallen alltså fått stå kvar över somrarna med hjälp av tillfälliga tillstånd.

- Att montera ner och resa upp fotbollshallen två gånger om året tär på materialet. Presenningen töjer och olika delar går sönder och hallen är över lag svår att montera. Dessutom är det helt enkelt dumt att behöva göra det, säger Sandström.

Enligt Sandström har det inte kommit några klagomål om att fotbollshallen inte monteras ner till sommaren.

- Hallen smälter på något sätt in i omgivningen och människor har blivit vana vid att hallen är där året runt. Ögat har vant sig, säger Sandström.

Sibbo-Vargarna hoppas på positivt beslut

Vid Sibbo kommun bekräftar byggnadstillsynsekreterare Sofia Uí Shúilleabháin att det kommit in en ansökan om ändring.

- Jag kan inte säga om vi hinner behandla ansökan före semestrarna. Bygglov för småhus behandlas just nu relativt snabbt i kommunen men undantagslov och udda ansökningar tenderar att ta lite längre tid, säger Uí Shúilleabháin.

Det som också kan påverka både behandlingstid och utgång är om fotbollshallens grannar behöver höras.

- Oftast är det så att grannar ska höras. Det är utgångsläget, men hur det är i det här specifika fallet får vi se, säger Uí Shúilleabháin.

Fotbollar inne i ett nät.
Fotbollar inne i ett nät. Bild: Yle/ Nora Engström Pargas IF,fritidshobby

Redan för ett år sedan konstaterade Sibbo kommuns byggnadstillsynschef Ulla-Maija Upola att slutresultatet kan bli både ja och nej om det blir aktuellt med en ny ansökningsprocess.

Markku Sandström säger att liknande hallar i andra kommuner också står kvar över sommaren, bland annat i Helsingfors.

- Jag hoppas på förståelse och ett positivt beslut av kommunen, säger Markku Sandström, ordförande för Sibbo-Vargarnas fotbollssektion.

Läs också