Hoppa till huvudinnehåll

Italiens nye inrikesminister vägrar släppa i land en räddningsbåt med 629 migranter

Italiens inrikesminister Matteo Salvini besökte en mottagningscentral för flyktingar och migranter i Pozzallo, Sicilien den 3.6.
Italiens inrikesminister Matteo Salvini besökte en mottagningscentral för flyktingar och migranter i Pozzallo, Sicilien den 3.6. Italiens inrikesminister Matteo Salvini besökte en mottagningscentral för flyktingar och migranter i Pozzallo, Sicilien den 3.6. Bild: AFP / Lehtikuva Matteo Salvini

Italiens inrikesminister Matteo Salvini har stängt hamnarna för ett räddningsfartyg och kräver att Malta ska ta emot det. Malta vägrar och 629 flyktingar och migranter guppar ute på Medelhavet - det första exemplet på den nya italienska regeringens invandringspolitik.

Räddningsfartyget Aquarius tillhör den franska organisationen SOS Méditerranée. Människorna ombord räddades utanför Libyens kust och i centrala Medelhavet i sex omgångar natten till söndagen.

En del av dem räddades av den italienska sjöbevakningen och den italienska marinen, medan drygt 200 av dem plockades upp av räddningsarbetarna ombord på Aquarius.

SOS Méditerranée har lagt ut en bild på Twitter från fartyget.

"Med 629 överlevare ombord har Aquarius anvisats av den italienska sjöräddningscentralen (IMRCC) att stanna kvar stand-by i fartygets nuvarande position, 35 sjömil från Italien och 27 sjömil från Malta", skriver SOS Méditerranée.

Bland dem ombord finns åtminstone 123 minderåriga som rest ensamma, elva småbarn och sju gravida kvinnor.

"Från och med idag börjar Italien säga nej"

Italiens inrikesminister Matteo Salvini, som leder främlingsfientliga Lega, krävde att Malta bör ta emot fartyget.

Bråket med Malta började redan tidigare under helgen då Malta ska ha vägrat att ta emot räddningsfartyget Seefuchs. I hårt väder tilläts det till sist lägga till i Pozzallo i Sicilien på lördagen.

Italienska myndigheter ska också ha hållit kvar räddningsbådetn Sea-Watch i mer än tolv timmar och förhört dess kapten i fyra timmar, efter att det kom in i hamnen Reggio Calabria.

Men vad gäller Aquarius har Italien inte gett efter hittills.

"Från och med idag börjar Italien säga nej till människohandel, till affärerna kring illegal invandring. Mitt mål är att säkerställa ett fridfullt liv för de här barnen i Afrika och för våra barn i Italien", skrev Salvini på Twitter på söndagen.

Malta vägrar att låta Aquarius lägga till i Valetta, bland annat med hänvisning till att de har plockats upp i libyskt vatten och faller under italiensk jurisdiktion och att räddningsoperationen koordinerats av den italienska sjöräddningen.

"Gud placerade Malta närmare Afrika"

- Det är inte möjligt för Malta att säga nej till varje begäran om hjälp. Gud placerade Malta närmare Afrika än Sicilien, sade Salvini på söndagen.

Samtidigt hotade han med att stänga alla italienska hamnar för räddningsfartyg om inte Malta tar emot Aquarius.

Salvini får kritik av den politiska oppositionen och borgmästarna i både Palermo och i Neapel har sagt sig vara beredda att ta emot fartyget.

Källor: AP, AFP, BBC