Hoppa till huvudinnehåll

Någon försökte grilla i Sibbo storskog - fem hektar mark brann

Skogen är lummig
Arkivbild från Sibbo storskog. Skogen är lummig Bild: Yle/Carmela Walder Sibbo storskogs nationalpark,skogar,nationalparker,sibbo storskog

Trots torka och skogsbrandsfara gjorde någon upp en stor brasa i Sibbo storskogs nationalpark i söndags. Följden blev att fem hektar buskvegetation brann upp.

Larmet gick 11:54. På kort tid var Östra Nylands räddningsverk och de frivilliga brandkårerna på plats för att släcka en markbrand i närheten av Västervägen.

Brandplatsen låg uppe på en bergsknall. Den hade fått sin början från en brasa. Någon hade försökt grilla trots att det är skogsbrandsfara.

Terrängen är stenig med buskvegetation. För att nå brandplatsen var räddningsenheterna tvungna att dra brandslangar en kilometer längs smala stigar.

På Östra Nylands räddningsverks Facebooksida finns bilder från eldsvådan. Om du inte ser bilderna nedan hittar du dem också här.

Artikeln fortsätter efter bilderna.

Sammanlagt 15 enheter och ett hundratal personer deltog i släckningsarbetet som krävde omkring en halv miljoner liter vatten.

Även om branden fick sin början i nationalparken spred den sig till privat mark där den orsakade mest skada. Inga byggnader antändes.

Branden släcktes under eftermiddagen och enheterna kunde lämna platsen vid 21-tiden.

Eftersläckningen och övervakningen av området har fortsatt hela natten.

Sibbo storskogs nationalpark