Hoppa till huvudinnehåll

På sommaren både vakar och dricker vi mer – fyra av fem anser att det är värre att vara trött än salongsberusad vid ratten

väg i sommarnatten.
väg i sommarnatten. Bild: STEN-AKE STENBERG bilar,sommar

Trötthet i trafiken uppfattas som farligare än en lätt berusning. En enkät från Trafikskyddet visar att fyra av fem finländare anser det vara allvarligare att köra trött än påverkad.

78 procent av dem som svarade på enkäten säger att en trött bilförare utgör ett mycket eller ganska allvarligt trafikbrott.

Inställningen till att köra efter att ha druckit lite alkohol är inte lika fördömande – 68 procent anser det vara ett trafikbrott att köra påverkad, men inte ha mer alkohol i blodet än tillåtna max 0,5 promille.

Trötthet orsakar många olyckor, och ett trött chaufför råkar lättare ut för farliga situationer än andra. Om den trötta föraren dessutom har alkohol i blodet ökar riskerna klart.

Typiskt sommarproblem

Problemen accentueras under sommaren, säger Trafikskyddet. Folk vakar längre och dricker mer alkohol.

Att vara trött vid ratten behöver inte nödvändigtvis betyda att föraren somnar. Han eller hon är inte lika alert som vanligt, ögonlocken vill falla ihop och personen kan falla i några sekunders mikrosömn.

Tillräcklig vila före resan och pauser under resan är bästa sättet att motverka farliga situationer i trafiken, påpekar Trafikskyddet.

Trafikskyddet ger följande råd till sommarbilisterna:

  • Sov minst sex timmar föregående natt
  • Sov en stund före resan
  • Fundera på var du kan pausa under resans gång
  • Sätt dig inte vid ratten om du är sjuk
  • Undvik att äta en kraftig måltid före resan
  • Undvik att köra mellan klockan 01 och 06 på natten, då insomningsrisken är störst
  • Ett gott och piggt resesällskap hjälper dig att hålla dig vaken

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes