Hoppa till huvudinnehåll

Pompeo: USA erbjuder Nordkorea säkerhetsgarantier – kräver total kärnvapennedrustning

President Donald Trump och utrikesminister Mike Pompeo träffade det nordkoreanska arbetarpartiets vice ordförande Kim Yong-chol i början av juni i Washington.
President Donald Trump och utrikesminister Mike Pompeo träffade det nordkoreanska arbetarpartiets vice ordförande Kim Yong-chol i början av juni i Washington. Bild: EPA-EFE/Olivier Douliery Mike Pompeo,Donald Trump

USA:s utrikesminister Mike Pompeo lovar Nordkorea vad han kallar unika säkerhetsgarantier om landet går med på kärnvapennedrustning.

Pompeo säger att USA är redo att garantera att nedrustningen inte slutar illa för den nordkoreanska regimen. I stället kommer det att leda till en bättre framtid för landets folk, säger Pompeo. Han kom ändå inte med några detaljer om garantierna.

Enligt Pompeo har förberedelserna inför toppmötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un på tisdag gått smidigt.

Källor nära förhandlingarna har ändå uppgett att parterna har haft svårt att komma överens om en agenda för mötet. Bland annat ska USA:s och Nordkoreas förhandlare vara oense om vad nedrustning innebär.

Toppmötet mellan USA och Nordkorea är det första i sitt slag. Pompeo säger att Trumpadministrationen bara kommer att gå med på en total kärnvapennedrustning för Nordkorea.

Pompeo säger att USA är angeläget om att se om Nordkoreas löften inför mötet är uppriktiga.

Läs mera:

Svenska Yle i Singapore: Kim och Trump inför historiskt toppmöte - "Målet är varaktig fred"

USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har anlänt till Singapore för det första toppmötet mellan länderna någonsin. Förväntningarna har tonats ner inför mötet men överraskningar är möjliga då de två ledarna ska diskutera en varaktig fred på den koreanska halvön.