Hoppa till huvudinnehåll

Stallchefen och Nico Rosberg kritiserar Räikkönens insatser i Kanada: ”Hans glansdagar är förbi”

Kimi Räikkönen i farten i Kanada.
Kimi Räikkönens GP i Kanada gick inte enligt stallets planer. Kimi Räikkönen i farten i Kanada. Bild: xpbimages.com / All Over Press Kimi Räikkönen,Formel 1

Den första segern i Kanada på 14 år för Ferrari – men allt var inte frid och fröjd i det italienska stallet efter Sebastian Vettels triumf i Montreal på söndagskvällen. Vi saknade Kimi i dag, säger Maurizio Arrivabene och får flankstöd av Nico Rosberg.

Det blev till slut en dominant uppvisning av Sebastian Vettel i Kanada.

Tysken startade från pole position och tog egentligen ohotat sin tredje deltävlingsseger för säsongen. Det var samtidigt den första gången sedan 2004, då Michael Schumacher kom i mål som etta, som Ferrari knipit segern i Kanadas Grand Prix.

Men veckoslutet var inte perfekt för det italienska stallet. Kimi Räikkönen kom i mål som sexa, efter att ha tappat en placering direkt i starten.

– Ferrari är ett fantastiskt stall både på och utanför banan, det har jag sagt tidigare. Vi jobbar hårt, fokuserar på problemen, men för att kunna göra det behöver vi bra förare. I dag saknade vi Kimi, säger stallchefen Maurizio Arrivabene till Sky Sports efter loppet.

Räikkönen ligger nu 53 poäng efter stallkamraten i VM-tabellen. Ferrari ligger i sin tur 18 poäng efter Mercedes. Men det är inte läge att trycka på panikknappen ännu, menar Arrivabene.

– Säsongen är lång. Vi måste hålla lugnet och fortsätta att trycka på. Vi måste göra vårt arbete seriöst, påpekar han.

Rosberg: Ersätt honom med Ricciardo

Sky Sports-expertkommentatorn och den tidigare världsmästaren Nico Rosberg ställer sig också bland kritikerna. På Twitter tog Rosberg ställning till publikens frågor efter loppet och där fick han ta ställning till Kimis lopp – och vad den dåliga insatsen berodde på.

– Hans glansdagar är förbi samtidigt som han misslyckas i tidskvalet. Vettel gjorde ett bra jobb, skriver Rosberg.

Rosberg har redan tidigare talat ut om Räikkönens situation i Ferrari. Enligt världsmästaren anno 2016 borde stallet plocka in Daniel Ricciardo istället.

– Ricciardos och Vettels samarbete fungerade också i Red Bull. Ferrari är det rätta stallet för honom, sa Rosberg i slutet av maj för Autosport enligt STT.

Räikkönen medger: Gick inte som på Strömsö

Räikkönen var själv den första att medge att helgens deltävling inte gått alls som planerat. I slutet tävlade Räikkönen om femteplatsen med Lewis Hamilton, men kunde inte utmana den regerande världsmästaren alls.

– Det var riktigt svårt att ens komma nära honom. På den här banan förväntar man sig att ha många lägen att ta sig förbi motståndarna, men nu gick det inte så, analyserade Räikkönen enligt italiensk media efter loppet.

Artikeln baserar sig på Ferrari-pomo ylisti Kanadan GP:n valloituksesta kaikkia muita paitsi Räikköstä: ”Kaipasimme Kimiä” av Roope Visuri.