Hoppa till huvudinnehåll

Trump-rådgivare: "Trudeau får plats i helvetet för att sabotera Trumps viktiga Nordkorea-möte"

Donald Trump omgiven av livvakter går upp för trappan till sitt flygplan
Trump reste iväg från G7-mötet omgiven av livvakter. Han var på väg att bli Twitterarg. Donald Trump omgiven av livvakter går upp för trappan till sitt flygplan Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,Air Force One,G7

Vad var det som hände i G7-Charlevoix? Ett uppläxningsmöte? En socialistisk europeisk sammansvärjning? Den svaga Trudeau som vred kniven i ryggen inför Trumps viktiga Nordkoreamöte?

Eller var det bara galningen Trump som ändrade åsikt igen?
Åsikterna om vad som hände vid G7-mötet och efteråt varierar beroende på vem man lyssnar till.

Först: Kanadensisk glädje, sen USA-twitter

USA hade accepterat en slutkommuniké och enats med de övriga sex om hur man kunde formulera sig.

Premiärminister Justin Trudeau var glädjestrålande på presskonferensen och betonade att man hade enats om mycket, men inte allt.

Någon timme senare meddelade president Trump på Twitter (hur annars!) att han var missnöjd med Trudeaus falska uttalande och att avtalet inte längre gäller.

”Allt handlar om Nordkorea”

Trumps handelspolitiska rådgivare Larry Kudlow förklarade saken med Nordkorea i CNN på söndag morgon.

Tydligen var president Trump missnöjd med att inte få tillräckligt med stöd och erkänsla för sin insats i kommande förhandlingar med Kim Jong-Un.

- POTUS (President of the United States) är på väg på ett historiskt möte för att förhandla med Nordkoreas ledare. Det kan ge underbara resultat. Han kan inte tillåta några tecken på svaghet kvällen före det mötet. Kim ska inte se några sprickor, hävdade Kudlow.

- Trudeau stack kniven i ryggen på Trump. Men Trump låter sig inte skuffas omkring av en Kanadas statsminister. Klart vi måste slå tillbaka. Allt handlar om Nordkorea, sa rådgivaren Larry Kudlow, tidigare ekonomisk-politisk kommentator i amerikansk TV.

”Det var inte USA som började ta betalt”

Kudlow kunde inte förklara vad som var de ”falska uttalanden” som Trump reagerade på.

Det som Trudeau sa var att Kanada inte kan låta sig hunsas av USA. Trudeau hotade med motåtgärder den 1. juli.

Trump för sin del anser att stål- och aluminiumtarifferna redan är motåtgärder mot kanadensiska tariffer på 290% på mejeriprodukter. Det och andra avgifter har gjort andra länder rika på USA:s bekostnad, enligt Trumps sätt att se.

Han har lätt att få sina väljare med på den tanken. Det är andras fel, inte dagens amerikanska politik som felar när industrier läggs ner, gruvor stängs och jordbruket lönar sig dåligt.

Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Japans premiärminister Shinzo Abe talar till USA:s president Donald Trump under G7-mötet.
Trumps mardröm - att bli uppläxad av kolleger, med Angela Merkel i spetsen Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Japans premiärminister Shinzo Abe talar till USA:s president Donald Trump under G7-mötet. Bild: EPA-EFE G7

"Spontant möte"

En bild säger så mycket. Fotot inifrån ett spontant möte mellan Donald Trump och de övriga G7-ledarna är talande. Bilden är tagen av en officiell tysk fotograf, spridd av det tyska kanslersämbetet.

Där står nu Angela Merkel framåtlutad och stöder händerna mot bordet. Hon ser ut att kräva ett svar av Donald Trump som trumpet lutar sig tillbaka på stolen med armarna i kors över bröstet.

New York Times och många andra tidningar har förstås bilden på första sidan i söndagens papperstidning. Med Trump har mycket kommit fram som tidigare hände bakom stängda dörrar.

Presidenten gjorde Trudeau en tjänst. Han var villig att underteckna den socialistiska kommunikén. Det var en artighet att åka till Kanada.

Trudeau har en plats i helvetet

- Det finns en speciell plats i helvetet för utländska statsledare som ägnar sig åt illvillig diplomati med president Trump och sen sticker kniven i ryggen på honom på väg ut.

Det säger en annan av presidentens handelspolitiska rådgivare, Peter Navarro till Fox News. Orden är hans egna, tillägger han. Men de återspeglar vad som blev sagt i presidentens flygplan på väg till Singapore.

- Det var en artighet gentemot Trudeau att alls åka till Kanada, fast vi hade viktigare saker för oss, fortsatte Navarro.

Diplomati som blir personlig

- Presidenten gjorde Trudeau en tjänst. Han var till och med villig att underteckna den där socialistiska kommunikén, sa Navarro.

Trump själv twittrade om en svag och oärlig statsminister. Om det är något som Trump verkar förakta är det svaga människor och förlorare. Han beundrar starka ledare.

Den första reaktionen från Kanada kom från premiärministerns kontor. Där intygades att Trudeau inte sa någonting på presskonferensen som han inte har sagt tidigare och direkt till president Trump.

Utrikesminister Cynthia Freeland sa i en CNN-intervju att de nya amerikanska tarifferna är både olagliga och orättvisa. Hon sa också att Kanada inte ägnar sig åt ”ad hominem-diplomati” som går åt personer i stället för sakfrågor.

Den tyska CDU-politikern Norbert Röttgen tycks inte ha sådana hinder. I ett uttalande till Washington Post säger han att att Trump agerade och reagerade just så barnsligt som man kunde vänta sig.

Närbild av två högerhänder. 29 sekunder räckte den starka handtryckningen mellan Trump och Macron.
29 sekunder räckte handskakningen Trump-Macron. En slags styrketävling. Närbild av två högerhänder. 29 sekunder räckte den starka handtryckningen mellan Trump och Macron. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,G7,Emmanuel Macron,handslag

Vi ses i Biarritz!

Nästa gång G7-ledarna möts är i Biarritz slutet av sommaren 2019. Frankrike tar över ordförandeskapet efter Kanada vid årsskiftet.

President Emmanuel Macron verkar ha en bättre personlig relation med Donald Trump. I Kanada tävlade de två igen vem som kunde pressa hårdare när de hälsade på varandra.

Pressfotografernas bilder visade ett stort vitt märke efter Macrons tumme i Trumps hand när de hade tryckt färdigt.

Nästa problem Nato?

Många undrar hur framtiden ser ut för det multilaterala samarbetet.
Hur ska kommunikén från nästa års G7-möte se ut. Och vad kan Nato-ledarna enas om i juli, då Trump besöker Bryssel? Åker han alls?

På måndag morgon fortsatte Trump med en serie tweets. Nu är han inne på hur mycket Nato kostar och hur lite de andra medlemsländerna betalar.

- USA betalar nästan hela kostnaden för Nato, för att skydda samma länder som lurar oss på handeln, skriver Trump.

Donald Trump och Angela Merkel framför öppet hav i Kanada
Tysk stranddiplomati hjälpte inte heller. Donald Trump och Angela Merkel framför öppet hav i Kanada Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,Angela Merkel,G7,hav,Havsförsurning

Farliga vredesutbrott

I ett uttalande från president Emmanuel Macron på söndagen sägs att internationellt samarbete inte kan styras av tillfälliga vredesutbrott och struntprat.

Macron efterlyste värdighet av de valda ledarna i samarbetet.

Källor: CNN, Foxnews, Washington Post, New York Times

Artikeln har uppdaterats med president Trumps tweets.

Läs också