Hoppa till huvudinnehåll

UNHCR och EU kräver att flyktingarna ombord på Aquarius ska få komma iland - "Det är frågan om människor"

Franska flyktingfartyget Aquarius.
SOS Meditérranées fartyg Aquarius har i flera år använts för att rädda flyktingar på Medelhavet. det här är första gången fartyget har nekats tillträde till europeiska hamnar. Franska flyktingfartyget Aquarius. Bild: EPA/Christophe Petit Tessone flykting,flyktingpolitik,SOS Mediterraine

Både FN:s flyktingorgan och EU-kommissionen ryter till mot Italien och Malta. Båten med 629 flyktingar ombord måste få ta i land omedelbart.

Medan Italiens och Maltas regeringar fortsätter att gräla om vem som ska bära ansvar för de över 600 flyktingarna ombord på räddningsfartyget Aquarius, ryter höga instanser till i frågan.

FN:s flyktingorgan UNHCR kräver nu att bägge länder ska öppna sina hamnar för fartyget.

- De ifrågavarande regeringarna måste omedelbart tillåta att de hundratals människor som sitter fast på Medelhavet sedan i lördags får tas iland.

- Det är frågan om ett ytterst brådskande humanitärt ärende. Skeppets förnödenheter kommer inom kort att vara slut, skriver UNHCR i ett uttalande.

”Inte vårt ansvar”

Både Italien och Malta har stängt sina hamnar för fartyget Aquarius som drivs av organisationen SOS Méditerranée.

Italien menar att ansvaret för flyktingarna är den maltesiska regeringens, eftersom Malta ligger närmare området där flyktingarna räddades.

Malta menar i sin tur att då räddningsoperationen leddes från Rom och en del av flyktingarna räddades ur sina läckande båtar av italienska kustbevakningen är det Italien som borde ta emot dem.

Enligt den maritima folkrätten är fartyg tvungna att hjälpa människor i sjönöd oberoende av omständigheter och myndigheter som deltar i räddningsoperationer skyldiga att hjälpa offren.

Italiens inrikesminister Matteo Salvini besökte en mottagningscentral för flyktingar och migranter i Pozzallo, Sicilien den 3.6.
Italien tänker inte ge vika i frågan, säger inrikesminister Matteo Salvini. Italiens inrikesminister Matteo Salvini besökte en mottagningscentral för flyktingar och migranter i Pozzallo, Sicilien den 3.6. Bild: AFP / Lehtikuva Matteo Salvini

Italiens nya inrikesminister, ytterhögerns Matteo Salvini, har ändå vägrat.

- Italien har slutat böja sig och lyda. Den här gången finns det de som säger NEJ, skrev han på Twitter.

Hjälp nu, diskutera senare

Också EU-kommissionen kräver nu att flyktingarna ska få hjälp genast.

- Det är frågan om människor. Det borde vara båda ländernas första prioritet att försäkra att de får den hjälp de behöver, säger talespersonen Margaritis Schinas.

Kommissionen menar att människorna ombord på fartyget borde få hjälp först och att ansvarsfrågan kan lösas i efterhand.

Också Tyskland uppmanar länderna att lösa tvisten och hjälpa.

- Den tyska regeringen uppmanar båda länderna att möta sina humanitära plikter, sade talespersonen Steffen Seibert.

Svårt sargade barn och vuxna ombord

Sammanlagt finns över 629 människor ombord på fartyget som sitter fast i internationellt vatten mellan italienska Sicilien och Malta.

De flesta plockades upp från två läckande båtar natten till lördag och flyttades till Aquarius för att få vård och mat och sedan tas iland.
Hoppa över Twitterpostning


Journalisten Anelise Borges som är ombord på fartyget uppger för BBC att de flesta är i mycket dåligt skick efter sina strapatser till havs.

- De har sovit utomhus och är utmattade efter att ha utsatts för väder och vind. De har varit ute på havet i kring 30 timmar före de räddades.

- De är rädda då de inte vet vad som kommer att hända dem, säger Borges.

Enligt Borges finns över 100 barn och sju höggravida kvinnor ombord.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes