Hoppa till huvudinnehåll

Varg för hela slanten i Österbotten under måndagen – vargforum och vargdemonstration

Kaksi sutta.
Arkivbild. Kaksi sutta. Bild: Yle/Seppo Nykänen varg,rovdjur,stora rovdjur,däggdjur,hunddjur,social animal

Österbottens förbund ordnar på måndagseftermiddagen ett vargforum där det utlovas aktuell information om vargstammen i Österbotten samt Jord- och skogsbruksministeriets syn på de verksamhetsprinciper och den lagstiftning som styr Finlands politik för stora rovdjur.

Vargforumet hålls i Kulturhuset i Smedsby i Korsholm.

Klockan 17 ordnar Österbottens svenska producentförbund och Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening tillsammans en vargdemonstration på Vasa torg.

Målet med demonstrationen är enligt arrangörerna att förändra rovdjurspolitiken och att den rädsla och de skador som vargen förorsakar ska tas på allvar

Vid vargforumet kommer bland andra landskapsstyrelsens ordförande Joakim Strand (SFP), Vesa Ruusila från Jord- och skogsbruksministeriet, Mikael Luoma från Finlands viltcentral, Sirpa Thessler från Naturresursinstitutet Luke och Mikael Appel från polisinrättningen i Österbotten att tala.

En paneldiskussion med rubriken "Åtgärder för att lösa vargproblemen" ska hållas på vargforumet. Deltagare i diskussionen är representanter från Jord- och skogsbruksministeriet, Finlands viltcentral, Naturresursinstitutet Luke, Polisinrättningen i Österbotten, Finlands naturskyddsförbund, Finlands Jägarförbund och Österbottens svenska producentförbund.

Vid vargdemonstrationen kommer det också att hållas tal av bland andra Niclas Sjöskog från Österbottens svenska producentförbund, Kaj Wik från Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening, riksdagsledamöterna Joakim Strand (SFP) och Peter Östman (KD) och småbarnsföräldern Johanna Borg.