Hoppa till huvudinnehåll

Åbo Energi fortsätter i kärnkraftsprojektet efter jämn omröstning - än en gång

Åbo energis huvudbyggnad
Åbo energis huvudbyggnad Bild: Jasmine Nedergård / Yle Åbo,elverk,Fibonaccital,åbo energi

Åbo Energi är fortsättningsvis med i Fennovoimas kärnkraftsprojekt i Pyhäjoki. Det beslöt stadsfullmäktige på sitt möte på måndagen efter en jämn omröstning.

Åbo Energis andel i Fennovoima diskuterades i samband med att fullmäktige uppdaterade stadens strategi för ägarpolitiken åren 2018- 2021.

De gröna föreslog att stadens energibolag, Åbo Energi, utreder möjligheterna att dra sig ur Fennovoimas kärnkraftsbygge.

Åbo stadsfullmäktige beslöt tillsammans med Åbo Energi år 2013 att gå med i Fennovoimaprojektet och att äga 3,4 % av Fennovoimas huvudägare, Kraftaktiebolaget SF.

Fennovoima har diskuterats i flera omgångar

Den här frågan har stötts och blötts i stadsfullmäktige också efter det. År 2016 röstade fullmäktige om Åbo Energi ska fortsätta vara delägare i Fennovoima i samband med att ägarpolitiken diskuterades - och då blev det ett ja efter en jämn omröstning.

Niina Ratilainen från De gröna föreslog på måndagens möte att Åbo Energi inleder en utredning över möjligheterna att lämna Fennovoimas projekt.

Hennes förslag fick understöd av Vänsterförbundets Jaakko Lindfors, som hänvisade till Vanda och Helsingfors som har inlett liknande utredningar.

- Sedan beslutet om att vara med i projektet fattades år 2013 så har mycket hunnit ske och projektets tidtabell och budget har inte hållit, sade Ratilainen.

Efter en omröstning valde stadsfullmäktige med knapp majoritet att Åbo Energi fortsätter i Fennovoimaprojektet. Rösterna föll 33-30, två röstade blankt och tre ledamöter var frånvarande.

Det var Vänsterförbundets, De grönas och Centerns ledamöter som röstade för att Åbo Energi inleder en utredning för att lämna Fennovoima.

Även stadens hyresbostäder diskuterades

Flera andra frågor gällande stadens ägarpolitik diskuterades också under mötet.

Bland annat ville Vänsterförbundet att Åbo stads bolag för hyresbostäder, TVT, skulle satsa mer på att bygga nya hyresbostäder för att garantera en skälig hyresnivå och att bolaget sänker på vinstkravet.

Förslaget förkastades med siffrorna 53- 11, en röstade blankt och fyra var borta och därmed fick Vänsterförbundet inget stöd för sitt tillägg.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland