Hoppa till huvudinnehåll

EU-förslag: Tre gånger mer pengar för bättre gränskontroller och asylmottagning

Dansk tullkontroll
Dansk tullkontroll Bild: Morten Germund / EPA Polis,Tullen,gränskontroll

Budgeten för unionens gränsbevakning och hantering av asylärenden ska höjas rejält. Europeiska kommissionen föreslår ett anslag på sammanlagt 34,9 miljarder euro för åren 2021-2027.

Den budget som kommissionen föreslår för gränsbevakningen är nästan tre gånger större än den nuvarande på 13 miljarder euro.

EU-kommissionen lade i början av maj fram sitt förslag till en ny sjuårsbudget för åren 2021-2027, och där ingår satsningar på bättre och mer effektiva gränskontroller och gemensam asylmottagning.

Ett större anslag är unionens svar på ökad immigration och rörlighet, samt utmaningar gällande säkerheten, skriver kommissionen i ett pressmeddelande.

EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos räknar upp ett antal politiska prioriteringar som EU har.

– Ytterligare stärka våra yttre gränser, fortsätta att ge skydd åt dem som behöver det, bättre understöda laglig invandring och integration, och effektivt och snabbt skicka tillbaka dem som inte har någon rätt att stanna, säger Avramopoulos.

Flexibilitet prioriteras

Grundbulten i hela budgetförslaget är att EU ska bli mer anpassningsbart och bättre kunna hantera oförutsedda händelser i anslutning till immigration och gränsbevakning.

– Ökad flexibilitet i våra finansieringsmedel betyder att vi är redo att stöda medlemsländerna snabbt; där de behöver det, när de behöver det – speciellt i händelse av kris, säger kommissionens viceordförande Frans Timmermans.

Bland annat kommer en ny fond värd 9,3 miljarder euro att grundas för att effektivisera arbetet. Den nya fonden ska också finansiera ny utrustning för tullövervakning med över en miljard euro.

21,3 miljarder euro ska gå till gränsövervakningsväsendet överlag som samtidigt ska utökas med 10 000 kust- och gränsbevakare. Kommissionen poängterar att en stark yttre gräns är en förutsättning för att Schengenområdet utan inre gränskontroller ska fungera.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes