Hoppa till huvudinnehåll

Fifas fotbolls-VM 2018 – 64 matcher, de häftigaste klippen och de nyaste artiklarna hittar du alla på Yle Arenan

Bild från Ryssland.
Fotbolls-VM avgörs i Ryssland. Bild från Ryssland. Bild: Mladen Antonov / AFP / Lehtikuva FIFA:s fotbolls-VM 2018

Yle sänder fotbolls-VM:s alla matcher på Yle Arenan 14.6–15.7 och samtliga med två språkval, svenska och finska. Här är några tips för dig som vill ta till dig materialet på svenska.

Den viktigaste sidan är fotbolls-VM:s huvudsida på Yle Arenan. Där hittar du allt du behöver – nyhetstexter, klipp och matcher samlade på ett och samma ställe.

Idrottsintresserade som under vinter-OS följde med materialet på Yle Arenan kan känna igen upplägget – den tekniska lösningen är liknande som under OS.

på svenska på arenan fotbolls-VM
Fotbollssidan på Yle Arenan under VM-perioden 2018. på svenska på arenan fotbolls-VM fotboll

– Här finns spelscheman, vad som är på gång och vad som händer sedan, berättar Gitte Laurell, chef på svenska Yle Arenan.

Zlatan Ibrahimovic försöker sig på en cykelspark, Man United - Hull, februari 2017.
Det blir säkert många trick som det här under VM. Zlatan Ibrahimovic försöker sig på en cykelspark, Man United - Hull, februari 2017. Bild: Rex Features Ltd 2012 / All Over Press Premier League,fotboll,Zlatan Ibrahimović
svartvit bild av kvinna i trappa
Gitte Laurell på Yle Arenan. svartvit bild av kvinna i trappa Bild: Yle - Kaisa Hilden Yle Arkivet,Yle Arenan,gitte laurell

Välj dag i kalendern på fotbollssidan och du får behändigt upp Yle Arenan-länkarna till alla matcher den dagen!

Så här fungerar det med svenskt och finskt språkval

Använder du Yle Arenan-appen på din mobil eller platta? Har du den inställd på svenska eller finska? Ditt språkval där avgör om du kommer till den svenska Yle Arenan eller finska Yle Areena. Och beroende på ditt språkval erbjuds du i det här fallet materialet om fotbolls-VM på svenska eller finska. Det är bra att veta om du vill lyssna på olika språk, inget hindrar ju att man lite varierar.

Obs! Om du tappar bort dig mellan olika länkar och språk kan du hålla utkik efter tillägget "svenskt referat" så hittar du tillbaka.

Observera att om tittar du på en ny smart-tv via Yle Arenan-appen och vill ha svenskt referat så kan vi av tekniska orsaker ännu inte erbjuda ljudet på svenska. Men det gäller alltså specifikt applikationen i en smart-tv, inte applikationen på mobillösningarna.

Som ovan nämndes är fotbollssidan på Yle Arenan porten in till egentligen allt material, men du hittar artiklarna också via svenska.yle.fi och om du vill kan du också programmera Yles nyhetskollen-applikation till att ge dig det senaste om fotbolls-VM.

I tv sänds matcherna i Yle TV2. Kom ihåg språkfrågan även där – gå via menyn och välj svenska som ljud så hör du Svenska Yles referenter.

Ingen tv eller mobillösning men en radio?

Är du i somrig digitalskugga men har en radio till exempel på stugan så kan du höra vissa direktsändningar på finska i Yle Puhe. I Yle Vega refereras sändningarna inte men snack om fotbolls-VM blir det.

Jalkapallofanit
Jalkapallofanit Bild: EPA/ANTONIO SIMOES Supporter,fotboll
Lionel Messi kramar om sin lagkamrat.
Lionel Messi kramar om sin lagkamrat. fotboll,FC Barcelona,Lionel Messi

Fotbolls-VM engagerar miljarder människor världen över, något år har publiken uppskattats till hela fyra miljarder(!).

I ett nordiskt perspektiv finns det anledning till ett större intresse än på länge i och med att tre nordiska länder kommer att delta i VM – Danmark, Island och Sverige, något som aldrig hänt tidigare.

– Visst är det stort att lilla Island klarade sig så bra i EM och nu också deltar i VM, säger Gitte Laurell på Yle Arenan.

Island klart för playoffskvalet
Det isländska laget ett tidigare år. Island klart för playoffskvalet Bild: EPA / Erland Aas island

Ska du titta?

– Absolut! Jag har också fotbollsspelare hemma som gärna följer med, säger Laurell.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport