Hoppa till huvudinnehåll

Finlands VM-dröm lever efter bortasegern över Serbien – Eveliina Summanen sköt mål från 30 meter

Finlands damlandslag i fotboll kan fortsätta drömma om VM-turneringen 2019 i Frankrike. Landslaget slog Serbien med 2–0 på bortaplan.

Finland skärpte sig rejält efter fredagens 0–2 hemmaförlust mot Österrike.

Damlandslaget hade tagit en knapp 1–0-hemmaseger över Serbien i inledningen av kvalet och stod inför en utmanande uppgift på bortaplan i Zemun.

För att hålla VM-drömmen vid liv skulle Finland behöva ta poäng i sina tre återstående matcher i kvalet.

Mål av Hyyrynen och Summanen

Finland tog ledningen i den 17:e minuten. Den högra wingbacken Tuija Hyyrynen steg med i anfallet och nickade in Olga Ahtinens inlägg.

Serbien skapade flera målchanser framför allt i första halvleken men målvakten Tinja-Riikka Korpela räddade Serbiens samtliga försök.

Finlands yngsta spelare Eveliina Summanen punkterade matchen i den 82:a minuten.

20-åringen sköt ett hårt skott från nästan 30 meter i sin andra kvalmatch. Bollen träffade ribban och studsade i mål via målvakten Milica Kostic.

VM-drömmen lever

Efter 2–0-segern över Serbien har Finland kammat ihop tio poäng på sex kvalmatcher. Finland ligger tre poäng efter grupptvåan Österrike som har endast en match kvar att spela.

För Finlands del återstår två bortamatcher i VM-kvalet. Den 31 augusti möter landslaget gruppvinnaren Spanien och den 4 september avslutas kvalet med match mot Österrike.

Finland kan inte längre vinna sin kvalgrupp men kvalets fyra bästa grupptvåor kommer att gå ett särspel om en plats till VM-2019 i Frankrike.

VM-kval

Serbien – Finland 0–2
17’ Tuija Hyyrynen 0–1
82’ Eveliina Summanen 0–2

Läget i Finlands kvalgrupp hittar du här.