Hoppa till huvudinnehåll

"För bra för att vara sant" men "ett viktigt steg" - så här kommenteras Singaporeavtalet i Finland

Närbild av Trumps pch Kim Jong-Uns händer när de skakar hand.
Närbild av Trumps pch Kim Jong-Uns händer när de skakar hand. Bild: EPA-EFE/KEVIN LIM / THE STRAITS TIMES / SPH SINGAPORE OUT Donald Trump,Kim Jong-un,USA,Nordkorea

Nyheterna om avtalet är alltför goda för att vara trovärdiga, men vi ska hoppas att de stämmer. Det säger före detta utrikesministern Erkki Tuomioja. Läs här hur finländska politiker kommenterar mötet mellan USA och Nordkorea.

I riksdagen är det försiktigt positiva omdömen om resultatet från mötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

Det återstår att se vad avtalet betyder i praktiken och nu ska fler länder involveras, säger de utrikespolitiker som Svenska Yle har talat med.

Tuomioja: Nyheterna är alltför goda för att vara trovärdiga

- Nyheterna är än så länge alltför goda för att vara trovärdiga, men vi ska naturligtvis hoppas att de stämmer. Vi ska alla förstås stöda att det här förverkligas. Men det är något som vi inte ännu kan veta, med två aktörer som inte är alltför kända för att stå bakom sina åtaganden, säger före detta utrikesministern Erkki Tuomioja (SDP).

Erkki Tuomioja vid nordiska rådets sessionOslo. 2007-11-01.
Erkki Tuomioja. Erkki Tuomioja vid nordiska rådets sessionOslo. 2007-11-01. Bild: Magnus Fröderberg/norden.org Erkki Tuomioja,erikki

Då man ser tillbaka på det kyliga förhållandet mellan de här länderna som har funnits i decennier - hur historiskt är det här?

- Det här är än så länge bara USA och Nordkorea som har slutit avtal. Det behövs också Sydkorea, vilket knappast är ett problem. Men Kina och Ryssland behövs, och alla internationella aktörer. Så egentligen borde det här avtalet föras till FN.s säkerhetsråd, så att alla är bundna vid det, säger Tuomioja.

Salolainen: Ytterst viktigt att Korea blir kärnvapenfritt

Pertti Salolainen (Saml.) som är vice ordförande i utrikesutskottet i riksdagen reagerar positivt på det resultat som man hittills känner till från mötet.

- Det verkar ganska positivt och man kan bara hoppas att det kan realiseras i verkligheten. Det är så många saker som är öppna, så man kan inte säga något definitivt. Ändå var det en mycket bra början, säger Salolainen.

Pertti Salolainen.
Pertti Salolainen Pertti Salolainen. Bild: Yle/Parad Media efter nio,Pertti Salolainen

- Om Korea blir kärnvapenfritt helt och hållet, så är det ytterst viktigt. Så är det frågan om ifall de militära manövrar som de har haft på bägge sidor slutar - det skulle också vara verkligt viktigt, säger Salolainen.

Soini: Positivt att mötet överhuvudtaget har ägt rum

Också utrikesminister Timo Soini kommenterade mötet tidigare under tisdagen.

Timo Soini Kohti vaaleja puheenjohtatentissä
Timo Soini. Timo Soini Kohti vaaleja puheenjohtatentissä Bild: YLE/Mikko Ahmajärvi Timo Soini

Han anser att det är positivt i sig att de två ländernas ledare har träffats och att kontakterna borde kunna fortsätta på tjänstemannanivå.

- Om dom två kan tala med varandra och enas, är det en start på processen. Jag tror det skulle vara ett mycket bra resultat.