Hoppa till huvudinnehåll

Grekland och Makedonien överens efter 27 år lång namndispyt

Demonstrationer i Skopje mot namnkompromiss med Grekland.
Demonstrationer i Skopje den 4 mars 2018 mot namnkompromiss med Grekland. Demonstrationer i Skopje mot namnkompromiss med Grekland. Bild: AFP / Lehtikuva Nordmakedonien,Skopje,Makedonier

Sedan 1991 har grannländerna Grekland och Makedonien varit i luven på varandra på grund av namnet Makedonien och vem som är dess rättmätige ägare. Nu är länderna slutligen överens om att Makedonien i fortsättningen ska heta Republiken Nordmakedonien.

– Jag har goda nyheter, för en stund sedan nådde vi en överenskommelse med den tidigare jugoslaviska republiken Makedoniens (FYROM) premiärminister om en sak som har funnits i våra tankar i många år, sade Greklands premiärminister Alexis Tsipras i ett tv-sänt tal på tisdag eftermiddag.

Makedoniens premiärminister Zoran Zaev bekräftade en stund senare att det nya namnet blir Republiken Nordmakedonien.

Grekland protesterar mot att Makedonien får heta bara Makedonien.
I Grekland har flera protester hållits under våren mot ett eventuellt namnbytet. Grekland protesterar mot att Makedonien får heta bara Makedonien. Bild: AFP / Lehtikuva Grekland,protester,demonstration

Enligt Greklands Tsipras tar avtalet i beaktande alla de krav som ställdes från den grekiska sidan – bland annat att Makedonien måste lägga till en geografisk beteckning i namnet.

Namnändringen måste ännu godkännas i respektive lands parlament. Zaev uppmanar oppositionen i hemlandet att ställa sig bakom namnändringen.

Nato och EU kräver slut på namntvisten

Det långvariga grälet handlar i grunden om att Grekland anser att namnet Makedonien tillhör det grekiska kulturarvet ända från Alexander den stores tid. I norra Grekland finns i dag fortfarande en region som heter Makedonien.

När Makedonien blev en självständig nation 1991 antogs namnet Republiken Makedonien. Men på grund av Greklands protester blev landet medlem i FN under namnet FYROM i stället.

Grekland accepterar att enbart FYROM används i internationella sammanhang.

Republiken Makedonien och regionen Makedonien

Republiken Makedonien

 • Gränsar till Serbien i norr, till Albanien i väster, till Grekland i söder och till Bulgarien i öster.
 • Ingick som republik i det forna Jugoslavien.
 • Förklarade sig självständigt är 1991. Då uppstod en konflikt i samband med att det officiella namnet Republiken Makedonien antogs. I konstitutionen angavs det att landet företräder också makedonier utanför landets gränser.
 • Grekland och Bulgarien protesterade mot namnet, och också mot utformningen av landets flagga. Länderna hänvisade till att Makedonien är en gammal region där stora delar ligger i de här två grannländerna.
 • Konflikten är trots FN-medling olöst och har bland annat lett till att landet på grund av hotet om veto från Grekland inte har beviljats medlemskap i EU eller Nato.
 • Landets officiella benämning i FN och i många andra internationella sammanhang är FYROM (Former Yugoslav Republic of Mecedonia). Under senare år har dock allt fler länder accepterat namnet Republiken Makedonien.
 • År 2002 var makedonierna landets största folkgrupp (64 procent), följda av albaner (24 procent), turkar (4 procent) och romer (3 procent).

Regionen Makedonien i norra Grekland

 • Makedonien är ett huvudsakligen bergigt och skogrikt område kring floderna Axios (Vardar) och Aliakmon i centrum och Strymon i öster.
 • Området hör till de rikaste jordbruksbygderna. Turistnäringen är betydande - med både badorter och skidsportcentrum.
 • Huvuddelen av befolkningen bor kring huvudstaden Thessaloniki.
 • Traditionellt har Makedonien haft en etniskt mycket blandad befolkning men utflyttning har lett till att den ickegrekiska befolkningen i dag utgör bara 10 procent. De flesta invånare är makedonier men det finns också många olika muslimska folkgrupper.


(Källa: Nationalencyklopedin)

Anledningen till att namnfrågan diskuterats så häftigt den senaste tiden är att Makedonien söker både ett EU- och Natomedlemskap.

Nato har antytt att det bara är namnfrågan som står i vägen för ett makedonskt medlemskap och EU har likaså antytt att medlemskapsförhandlingar inleds när namnfrågan är ur vägen.

Namnfrågan har varit känslig på båda sidorna av gränsen, men i Grekland snäppet mer. Under våren samlades till exempel över hundratusen greker för att demonstrera mot ett namnbyte, medan demonstrationer i motsvarande skala inte ordnades i Makedonien.

Källa: Reuters, AFP, Yle

Artikeln uppdaterades 12.6.2018 klockan 20.01 med uppgiften att Makedoniens premiärminister bekräftar namnet Republiken Nordmakedonien.