Hoppa till huvudinnehåll

Hemvården i Borgå blev bättre, men språket är ännu ett problem: "Mamma känner sig otrygg om vårdaren inte talar svenska"

Äldre kvinnas händer
Illustrerande arkivbild. Äldre kvinnas händer Bild: Henrietta Hassinen / Yle äldreomsorg,äldrearbete,äldreservice,äldreboende,kommunalt äldreboende,åldringar

Hemvården i Borgå fungerar bättre sedan staden anställde fler närvårdare, berättar en anhörig. Men språket är fortfarande ett bekymmer.

I år har staden anställt fler närvårdare. Sex nya närvårdare har börjat inom hemvården i Borgå.

- Nu på sommaren har vi fått vikarier till semesterdagarna. Tyvärr har vi inte fått tillräckligt med vikarier till resurspoolen, men på områdena har vi fått alla semestervikarier. Vi har ännu några intervjuer på gång här, säger servicechef Ansa Lindqvist-Bergheim vid Borgå stad.

Ansa Lindqvist-Bergheim berättar att Borgå stad satsar på personalens välmående. De som jobbar inom hemvården tas med för att utveckla sitt arbete.

- Från och med nästa vecka börjar hemvården prova vikariattjänsten Seuturekry till årets slut. Det ger oss säkert hjälp med att skaffa vikarier, säger servicechef Ansa Lindqvist-Bergheim.

Färre nya vårdare besöker mamma

Efter att staden anställde fler vårdare blev läget bättre, berättar Sara, vars mamma har begynnande alzheimer och flera andra sjukdomar.

Men ännu finns oron för hur hemvården i Borgå sköter om mamman.

De måste tala svenska men alla kan tyvärr inte

Sara vill vara anonym för att skydda sin mamma och heter egentligen något annat.

- Det som faktiskt har blivit bättre är att det inte är så många nya namn som dyker upp. Det är fortfarande samma vårdare som går hos henne som varit där tidigare, så jag ser inte att de skulle vara nyanställda vårdare. Men det är färre sådana som är obekanta, säger Sara.

En äldre mans händer
En äldre mans händer Bild: Henrietta Hassinen / Yle äldreomsorg,äldrearbete,äldreservice,äldreboende,kommunalt äldreboende,åldringar

Sara visar de anteckningar som vårdarna gjort om mammans vård. Det syns tydligt att svenskan inte alltid är den bästa.

- De måste tala svenska men alla kan tyvärr inte.

Saras mamma talar inte alls finska. Det märks på henne om hon fått besök av vårdare som inte kan svenska.

- Det blir ingen dialog, ingen kommunikation. Vi märker det på vår mamma när vi ringer henne. Hon känner sig otrygg och är inte så pratglad som hon brukar vara eftersom hon inte har fått tala, säger Sara.

Staden satsar på språkutbildning för personalen

På staden berättar servicechef Ansa Lindqvist-Bergheim att man satsat på språkutbildning för att de vårdare som inte har svenska som modersmål ska lära sig språket.

- Egenvårdaren besöker sin egen kund då han eller hon är på arbete. Men när vårdarna gör tvåskiftsarbete med kvällar, morgontur och veckoslutsarbete och personalen dessutom har lediga dagar, semester och annan frånvaro så går det tyvärr inte alltid på det sättet, Lindqvist-Bergheim.

Under våren ordnade hemvården en kurs för ungefär 20 vårdare på medborgarinstitutet, svenska för nybörjare. På hösten finns det planer på en möjlig fortsättning.

Hon har en larmknapp som hon borde trycka på men det går så att hon inte orkar och inte kan av olika orsaker

- Vi försöker också alltid se till att personalen som går till en svenskspråkig kund kan svenska. Men tyvärr går det inte alltid så. Om det är brist på svenskspråkig personal den dagen så då är det så, säger servicechef Ansa Lindqvist-Bergheim.

En del av de äldre vill inte få hem manliga vårdare. Det blir svårt att dela in vårdarna så att de äldre kvinnor som inte vill ha manliga vårdare aldrig får en, även om man på staden försöker sitt bästa.

- Vi har fler och fler manliga vårdare i hälsovårdsbranschen nuförtiden. Vissa kunder vill inte ha manliga vårdare. Jag vill påminna att alla våra vårdare har utbildat sig till närvårdare eller sjukskötare, säger Ansa Lindqvist-Bergheim.

Ensam hemma i smärtor på efternatten

Sara berättar om en natt när hennes mamma lämnades ensam hemma i smärtor. Nattvårdarna som besökte mamman vid 4-tiden på morgonen ansåg att hon kunde vänta på att morgonpasset skulle komma efter 8.

De anhöriga hade en annan bedömning, och kom själv på plats och beställde en ambulans.

- Min mamma hade fått något problem på natten och visste inte riktigt vem hon skulle vänta sig till. Hon har en larmknapp som hon borde trycka på men det går så att hon inte orkar och inte kan av olika orsaker.

Mamman har också en telefon med snabbvalsknappar. Med den fick hon tag på sina anhöriga som hjälpte henne med att få kontakt till räddningsverket med larmknappen.

En äldre dams händer
En äldre dams händer Bild: Henrietta Hassinen / Yle äldreomsorg,äldrearbete,äldreservice,äldreboende,kommunalt äldreboende,åldringar

På staden kan man inte kommentera ett enskilt fall.

- Jag känner inte till det här fallet. Det är ledsamt att det har hänt så här men jag vet inte mera om saken, säger Borgå stads servicechef Ansa Lindqvist-Bergheim.

Hon berättar att alla larm från stadens trygghetstelefon går till Räddningsverket i Östra Nyland.

De bedömer om ambulans ska skickas genast, om man ska kontakta anhöriga eller om det är hemvården som ska åka hem till kunden.

Varje natt jobbar nattvården; det är en närvårdare och en sjukskötare som kan rycka ut till hemvårdskunderna om det kommer ett larm via räddningsverket. Nattvårdarna kan också ringa till en jourhavande läkare.

Artikeln har uppdaterats 12.6.2018 kl. 7.45. Rubriken justerades en aning och citatet lades till i den.

Läs också