Hoppa till huvudinnehåll

Paavo Väyrynen återtar sin plats i riksdagen - säger sig jobba för Medborgarpartiets värderingar

Paavo Väyrynen
Paavo Väyrynen Bild: Sakari Luhtala / Yle presidentval,Presidentvalet i Finland 2018,Paavo Väyrynen,Centern i Finland,Medborgarpartiet,Yle valgalleri

Veteranpolitikern och Europaparlamentarikern Paavo Väyrynen återvänder till riksdagen i dag. Det innebär att Centerpolitikern Mikko Kärnä måste överlåta sin plats till Väyrynen och i sin tur lämna riksdagen.

Väyrynen utgör en egen riksdagsgrupp eftersom han har hoppat av Centern och säger sig representera Medborgarpartiet.

Han säger att han ska jobba för Medborgarpartiets värderingar: bland annat behärskad invandring, Finlands neutralitet, ett vettig regionalpolitik, ett ekonomiskt och ekologiskt samhälle och fokus på att bekämpa fattigdom.

Det är dock ännu inte klart om Väyrynen kommer att representera Medborgarpartiet, som han själv grundat, eftersom relationen är komplicerad och konfliktfylld.

Medborgarpartiet tampas med inre stridigheter gällande partiets ledning och tvisten kommer att tas upp i Helsingfors tingsrätt på fredagen.

Tvisten med Medborgarpartiets ledning ledde tidigare i vintras till att Väyrynen lämnade in en brottsanmälan mot partiet - en tvist som fortfarande är på hälft.