Hoppa till huvudinnehåll

Soini gläds åt toppmötet i Singapore: "Nu borde också Kina, Japan och Sydkorea bjudas in"

Timo Soini
Timo Soini Bild: Tiina Jutila / Yle Timo Soini

Utrikesminister Timo Soini (Blå) anser att mötet mellan Kim och Trump är ett bra första steg mot riktiga diskussioner och fredsförhandlingar på Koreahalvön. För att säkra stabiliteten i Ostasien hoppas han på att fler spelare bjuds in till framtida samtal.

- Det är mycket viktigt att de har diskuterat med varandra och positivt att mötet över huvud taget ägt rum, säger Soini.

- Det är för tidigt att säga vad som de konkret fått till stånd. Men nu har vi någon slags väg mot framtiden så att tjänstemän på bägge sidor skulle jobba vidare med det här.

Soini är skeptisk till att vi nu har en lösning på de problematiska relationerna väst och Nordkorea emellan men han är hoppfull. Så länge Nordkorea viftar med kärnvapen är det ett hot, om än litet, också mot Finland.

Om dom två kan tala med varandra och enas, är det en start på processen― Timo Soini

Därför är det en glad överraskning att Trump och Kim till synes kom så bra överens, konstaterar Soini.

- Om dom två kan tala med varandra och enas, är det en start på processen. Jag tror det skulle vara ett mycket bra resultat.

Efterlyser storsamling

Nedrustningsprocessen Kim utlovat, USA:s löften om ekonomisk hjälp till Nordkorea och de fredsförhandlingar mellan koreorna många hoppas att mötet kan leda till på lång sikt är fina målsättningar, säger Soini. Utrikesministern hoppas ändå att också regionens övriga spelare, åtminstone Sydkorea, Kina och Japan, bjuds in till förhandlingarna.

Xi Jinping och Donald Trump på G20-möte i Hamburg 2017.
Kinas president Xi Jinping suktar antagligen efter en plats kring förhandlingsbordet då, eller om, Trump och Kim ordnar nästa möte. Xi Jinping och Donald Trump på G20-möte i Hamburg 2017. Bild: EPA/FELIPE TRUEBA Xi Jinping,Donald Trump,Kina,USA

- För regionen är mötet väldigt viktig. Kina och Japan är mycket intresserade av vad som har hänt och de har sina egna intressen i området.

- Det skulle vara mycket viktigt att det nu inte är bara Nordkorea och USA, utan att hela regionen skulle kunna samlas och kunna delta och ha något att säga i den här processen, säger Timo Soini.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes