Hoppa till huvudinnehåll

Vattenverket i Hangö betalar inte för vatten och avlopp till kaféet på Tulludden

Brun-röd byggnad i två våningar.
Kaféet på Tulludden. Brun-röd byggnad i två våningar. Bild: Helena Rosenblad / Yle Västnyland,Hangö,Tulludden,badstränder,strandliv,kaféer,Café,surf club hanko

Företagaren som driver kafé på södra sidan av Tulludden i Hangö hade hoppats att staden skulle delta i kostnaderna för att dra vatten och avlopp till kaféet. Direktionen för Hangö Vatten ger ändå enhälligt tummen ner.

- Så länge det inte finns någon tomt på området drar staden inte vatten dit. Ska man ha vatten måste man bekosta det själv, säger Torbjörn Ekholm (SFP), ordförande för direktionen för Hangö Vatten.

Han konstaterar att hälsovårdsmyndigheterna kräver att kaféet har vatten för att få permanent tillstånd för sin verksamhet, men att staden trots det inte kan gå in med stöd för verksamheten.

Rören dras under järnväg

Kaféinnehavaren har räknat ut att det kommer att kosta mellan 13 000 och 14 000 euro plus moms att dra vatten- och avlopp på sträckan på cirka 200 meter.

Orsaken till att det blir så dyrt är att rören ska dras under järnväg som ska klara av tung belastning.

En man med mustasch. Han heter Torbjörn Ekholm.
Torbjörn Ekholm. En man med mustasch. Han heter Torbjörn Ekholm. Bild: Yle/Petra Thilman Hangö,SFP,Torbjörn Ekholm

Företagaren hade hoppats att staden skulle delta med med 5 500 euro plus moms på 24 procent samt med anslutningsavgiften till det kommunala nätet på 2 700 euro plus moms.

Ekholm säger att Tulludden som bäst detaljplaneras. Det är oklart hurudana tomter som kommer att ritas in på området under processens gång.

Då kan det också bli aktuellt med att bygga ut vatten- och avloppsnätet. Men det bekostas sedan med anslutningsavgifter.