Hoppa till huvudinnehåll

Vilka tuffa tjejer! Både Potkonen och Gustafsson vann EM-guld i boxning

Mira Potkonen slog Anastasia Beljakova i EM-finalen i Sofia.
Mira Potkonen slog Anastasia Beljakova i EM-finalen i Sofia. Mira Potkonen slog Anastasia Beljakova i EM-finalen i Sofia. Bild: Lehtikuva Mira Potkonen

Finlands damboxare har vunnit två EM-guld i tävlingarna i Sofia. Mira Potkonen och Elina Gustafsson besegrade sina ryska motståndare i tisdagens finaler.

Potkonen slog Rysslands Anastasia Beljakova med domarrösterna 3–2 i finalen i 60 kilos klassen.

Av de två boxarna var Potkonen klart mer aktiv i första ronden och framför allt i den andra. Beljakova backade och for omkull i ett par repriser då hon försökte väja för finländskans anstormning.

I den tredje ronden började även Potkonen tröttna efter urladdningen i de två första ronderna men ryskan hade inte mycket att komma med.

Potkonen hade förlorat mot Beljakova i VM-semifinalen för två år sedan. Samma år delade Beljakova och Potkonen på bronsmedaljerna vid OS i Rio.

För Potkonen var matchsegern hennes 48:e i följd.

Mer ovisst i Gustafsssons final

I finalen i 69-kilos klassen efter Potkonens prissutdelning mötte även Elina Gustafsson på ryskt motstånd. Jaroslava Jakusjina som tidigare tävlat i 75-kilos klassen var en obekant motståndare för den 26-åriga finländskan.

Elina Gustafsson är hemma från Björneborg.
Elina Gustafsson är hemma från Björneborg. Elina Gustafsson är hemma från Björneborg. Bild: Lehtikuva Elina Gustafsson

Gustafsson fick in en del fina träffar och var aningen mer aktiv än den oortodoxt boxande Jakusjina, men matchen var oviss in i det sista.

Ryskan var mer aktiv än tidigare i den tredje och sista ronden. Efter en ursinnig kamp som stundvis påminde om brottning utsåg domarna Gustafsson till Europamästare med rösterna 4–1.

Två historiska guld för Teuronens adepter

Tisdagskvällen var historisk för finländsk damboxning för aldrig tidigare hade en finländska blivit Europamästare i grenen.

Kvällen var oförglömlig även för tränaren Maarit Teuronen. Både Potkonen och Gustafsson är hennes adepter.

Mira Potkonen och tränaren Maarit Teuronen.
Mira Potkonen och tränaren Maarit Teuronen efter EM-finalen i Bulgarien. Mira Potkonen och tränaren Maarit Teuronen. Bild: Lehtikuva Mira Potkonen

För Gustafsson var det här karriärens andra stortävlingsmedalj. För två år sedan vann hon VM-brons.

37-åriga Potkonen har sedan tidigare vunnit OS-brons, VM-brons och EM-silver.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport