Hoppa till huvudinnehåll

VR:s bussar mellan Karis och Kyrkslätt stannar inte längre vid Ingå station - hållplatsen flyttar till centrum

En buss.
Bland annat den här typen av buss har använts i matartrafiken mellan Karis och Kyrkslätt. Här är bussen fotograferad på Karis järnvägsstation. En buss. Bild: Petra Thilman / Yle bussar,busstrafik,VR,bussen mellan Kyrkslätt och Karis

De anslutningsbussar VR sedan år 2016 har ordnat mellan Karis och Kyrkslätt kommer från och med den 18 juni att stanna i Ingå centrum. De kör alltså inte längre via Ingå station.

Busstrafiken inleddes år 2016 då VR:s tåg inte längre stannade i Kyrkslätt som förut samtidigt som Y-tågen drogs in.

VR meddelar nu att man har lyssnat på Ingå kommuns önskemål och flyttar hållplatsen från Ingå station med cirka sju kilometer till Ingå kyrkby.

VR hoppas att den nya placeringen ska locka flera passagerare till bussen. Det garanterar i sin tur bussens lönsamhet också i framtiden.

Hållplatsen i centrum blir den som kallas för Ingå apotek.

För kort varsel?

Kommunstyrelsens ordförande Henrik Wickström (SFP) säger att diskussionerna har förts mellan VR och tjänstemän i Ingå kommun. Politikerna har inte deltagit i de här diskussionerna.

- Personligen anser jag att det hade varit viktigt att inkludera de resenärer som i dagsläget använder sig av den här förbindelsen. Den här förflyttningen kom på kort varsel - och överraskande för linjens nuvarande resenärer.

Han konstaterar också att man genom förändringen granskar hur passagerarantalet utvecklas.

Henrik Wickström.
Henrik Wickström. Henrik Wickström. Bild: Yle/Marica Hildén henrik wickström sfp ingå

Han uppmuntrar dem som vill att ta kontakt med kommunens tjänstemän kring frågan.

- Det är viktigt att de får respons på förändringen. Målsättningen är att skapa en fungerande helhet som betjänar kommuninvånarna på bästa sätt.

Han konstaterar också att Ingå i snabb ordning bör se över hur kollektivtrafiksnätverket ser ut och hur kommunen vill utveckla det.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland