Hoppa till huvudinnehåll

Argentinas superstjärna röstas fram till skyttekung av Yle Sportens panel: "Messi borde möta flest halvbräckliga försvar"

Lionel Messi och Argentina landar i Moskva.
Lionel Messi och Argentina landar i Moskva. Lionel Messi och Argentina landar i Moskva. Bild: Sergei Fadeichev / ITAR-Tass / All Over Press Lionel Messi

Det råder delade meningar då Yle Sportens referenter och expertkommentatorer tar ställning till VM:s skyttekung. Spelbolagens favorit Neymar får stå i skuggan av Lionel Messi som lyfts fram i fyra tippningar. Även Antoine Griezmann och Edinson Cavani nämns fler än en gång.

En titt på spelbolagens vadslagningsodds berättar att Neymar (Brasilien) ses som största favorit till skytteligasegern med Lionel Messi (Argentina) och Antoine Griezmann (Frankrike) i hasorna.

Trion spekuleras i första hand utmanas av kvintetten Gabriel Jesus (Brasilien), Timo Werner (Tyskland), Harry Kane (England), Romelu Lukaku (Belgien) och Cristiano Ronaldo (Portugal).

Samtliga namn förutom Jesus och Lukakus nämns i Yle Sportens enkät. Expertkommentatorn Jessica Lagerblom och referenten Chriso Vuojärvi väljer att lyfta fram ett långskott: Uruguays Edinson Cavani.

Sebastian Strandvall, VPS-spelare och expertkommentator:

– Timo Werner och Thomas Müller i Tyskland är starka kandidater.

– Neymar gjorde comeback i en träningsmatch mot Kroatien och gjorde ett drömmål. Han verkar vara i god form trots att han visst har varit skadad i 99 dagar.

Förbundskapten Joachim Löw ger Timo Werner instruktioner i tränignsmatchen mot Saudiarabien.
Förbundskapten Joachim Löw ger Timo Werner instruktioner i tränignsmatchen mot Saudiarabien. Förbundskapten Joachim Löw ger Timo Werner instruktioner i tränignsmatchen mot Saudiarabien. Bild: ullstein bild - Horstmüller / All Over Press Timo Werner,Joachim Löw

Jani Lyyski, expertkommentator och tidigare spelare i IFK Mariehamn:

– Jag är tvungen att säga Lionel Messi. Han och Cristiano Ronaldo är världens bästa spelare, så det är väl bara att välja någon av dem. Båda spelar i lag av världsklass och kommer att skapa målchanser.

Argentina och Lionel Messi laddar upp i Moskvaregionen.
Argentina och Lionel Messi laddar upp i Moskvaregionen. Argentina och Lionel Messi laddar upp i Moskvaregionen. Bild: /All Over Press Lionel Messi

Jonatan Johansson, tidigare landslagsprofil och expertkommentator:

– Det brukar ju vara både stora stjärnor och överraskningsnamn som tävlar om titeln men jag tror att Neymar vinner. Bara han får vara frisk.

Neymar och det brasilianska landslaget landade på flygplatsen i Sotji.
Neymar och det brasilianska landslaget landade på flygplatsen i Sotji. Neymar och det brasilianska landslaget landade på flygplatsen i Sotji. Bild: Mikhail Tereshchenko / ITAR-Tass / All Over Press Neymar

Jessica Lagerblom, expertkommentator och tidigare EM-spelare:

– Jag har tittat på vem som har en så lätt grupp att de kan ösa in mål i gruppskedet. Jag tror inte att man behöver göra tio mål för att bli skyttekung. Det kan räcka med ett hattrick i en match.

– Jag har är en svart häst: Uruguays Edinson Cavani.

– Ett annat alternativ är någon i Frankrike. Antoine Griezmann eller Kylian Mbappé.

Kylian Mbappé tränar i Moskva.
Jessica Lagerblom varnar för Kylian Mbappé. Kylian Mbappé tränar i Moskva. Bild: imago/Xinhua/ All Over Press Kylian Mbappé

Marianne Miettinen, expertkommentator och tränare för U20-damerna:

– Antoine Griezmann har bra spelare omkring sig som kan mata honom. Han är en mångsidig målgörare.

Christoffer Herberts, referent:

– Det är onödigt att försöka komma på något smartare svar än världens bästa spelare: Lionel Messi är förstafavorit.

– Vill man chansa lite så lyckas Harry Kane besynnerligt nog vara underskattad trots 135 mål på fyra säsonger och ett saldo som bara blir vassare för varje säsong. Med tanke på att han dessutom får spela mot Panama och Tunisien kan det bära rätt långt.

Harry Kane och Dele Alli under ett träningspass.
Harry Kane och Dele Alli under ett träningspass. Harry Kane och Dele Alli under ett träningspass. Bild: Eddie Keogh för FA/REX/All Over Press Harry Kane,Dele Alli

Antti Koivukangas, referent:

– Antoine Griezmann kommer att dela på skytteligasegern med Lionel Messi. Fransmannen är i helt rätt ålder och spelar sig till en drömflytt till Barcelona med sina sex mål.

– Det gör honom till lagkamrat med sexmålsskytten Lionel Messi, som sätter tre mot Island i gruppspelet och sen smyger in ett mål här och där på Argentinas väg till semifinal.

Antoine Griezmann och Frankrike landar i Moskva.
Antoine Griezmann och Frankrike landar i Moskva. Antoine Griezmann och Frankrike landar i Moskva. Bild: Sergei Bobylev / ITAR-Tass /All Over Press Antoine Griezmann

Janne Isaksson, referent:

– Oj, vad tråkigt svar, men Lionel Messi. Jag motiverar detta framför allt med gruppen, av de stora skyttekungsfavoriterna borde Messi möta flest halvbräckliga försvar. Nästan alla lag i grupp D har sina största styrkor i offensiven, däribland Argentina som ger Messi stora friheter.

Edinson Cavani och Uruguay landade i Nizjnij Novgorod.
Edinson Cavani och Uruguay landade i Nizjnij Novgorod. Edinson Cavani och Uruguay landade i Nizjnij Novgorod. Bild: Mikhail Solunin / ITAR-Tass / All Over Press Edinson Cavani

Chriso Vuojärvi, referent:

– Edinson Cavani gör fem mål i gruppspelet mot mediokert motstånd (Ryssland, Saudiarabien och Egypten) och ytterligare en balja i slutspelet. Sex mål brukar ju vara nog för att vinna skytteligatiteln i en VM-turnering.

Vem vinner skytteligan?

Lionel Messi
30.9% (54 röster)
Någon annan
17.7% (31 röster)
Antoine Griezmann
14.3% (25 röster)
Cristiano Ronaldo
8.6% (15 röster)
Harry Kane
7.4% (13 röster)
Romelu Lukaku
6.9% (12 röster)
Edinson Cavani
5.7% (10 röster)
Timo Werner
5.1% (9 röster)
Gabriel Jesus
2.9% (5 röster)
Luis Suarez
0.6% (1 röst)
Antal avgivna röster: 175