Hoppa till huvudinnehåll

Chockbeskedet: Spanska landslagstränaren får gå bara dagar före VM-avspark – kontraktet med Real fick förbundet att se rött

Julen Lopetegui.
Julen Lopetegui. Julen Lopetegui. Bild: Domenech Castello / EPA-EFE / All Over Press Julen Lopetegui

På fredag inleder Spanien sitt fotbolls-VM mot ärkerivalen Portugal – utan chefstränaren Julen Lopetegui. Det spanska fotbollsförbundet meddelade på onsdagen att landslaget går vidare utan Lopetegui, som skrev på för Real Madrid utan att meddela förbundet.

Spanska Marca avslöjade tidigare på onsdagen att det spanska fotbollsförbundets ordförande Luis Rubiales blivit förbannad på Lopetegui efter lotsens beslut att efterträda Zinedine Zidane i Real Madrid.

Lopetegui och Real Madrid meddelade förbundet om transfern bara minuter före storklubben gick ut med nyheten offentligt.

Rubiales ska efter det, sent i går kväll, ha bestämt sig för att sparka tränaren. Enligt Marca försökte landslagskaptenerna Sergio Ramos och Andres Iniesta övertala förbundschefen att låta Lopetegui stanna strax innan förbundets presskonferens på onsdagen, men lyckades inte.

"Gick inte rätt till"

– Vi önskar honom lycka till, säger Rubiales på presskonferensen.

– Förhandlingarna pågick utan att vi visste något och vi blev informerade om kontraktet bara fem minuter före det blev offentligt. Det här gick inte rätt till, tillägger han.

Lopeteguis kontrakt med det spanska herrlandslaget sträckte sig ursprungligen över fotbolls-EM 2020. Förbundet hann redan i går meddela att parterna kommit överens om att bryta kontraktet först efter VM.

– Jag vet att jag kommer att kritiseras för det här beslutet. Det var mycket svårt. Men våra värderingar kommer först, säger Rubiales, som tillträdde som förbundsordförande så sent som i maj.

Hoppa över Twitterpostning

Hoppa över Twitterpostning

Läs mera:

Fernando Hierro talar.

Spaniens nya förbundskapten är ett oprövat kort: "Spelarna kan gå och vinna VM oberoende av tränare, så bra är materialet"

Den tidigare storspelaren Fernando Hierro bär huvudansvaret i det spanska fotbollslandslaget i VM efter att Julen Lopetegui sensationellt fick sparken. Ett Spanien som så ofta beskrivits som delat är säkert också nu delat i den här frågan. Och att man möter Portugal om några dagar gör inte situationen enklare, säger Yle Sportens Antti Koivukangas.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport