Hoppa till huvudinnehåll

Finländarna oroar sig mest i Norden för sin ekonomi - "Många svarar att de borde vinna på lotto för att bli mer förmögna"

Löneskillnaderna är kvar
Löneskillnaderna är kvar Bild: Yle lön

Över hela Finland är oron för att pengarna inte skall räcka till större än i resten av Norden. Många ser ingen annan möjlighet att förbättra sin ekonomi än att vinna på lotto.

Danske Bank har mätt den ekonomiska sinnesfriden i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Banken har ställt frågor om vårt förtroende för ekonomin, våra penningbekymmer, privatekonomi, framtid, pensioner, inkomster, förmögenhet, lån och konsumtionsvanor.

Svaren har banken kokat ner till ett index för hur djup vår ekonomiska sinnesfrid är. Finländarna får vitsordet 6,1 medan Sverige får 6,5 och både Norge och Danmark 6,6.

Av det här drar banken slutsatsen att vi är mer bekymrade över vår ekonomi än i resten av Norden. Det är speciellt lönen som oroar oss.

- Vi finländare är mer bekymrade än invånarna i andra nordiska länder över våra inkomster. Vi är rädda för att pengarna inte skall räcka till. 29 procent av finländarna oroar sig varje vecka för om deras pengar skall räcka till, säger Anu Ilvonen som är kommunikationschef på Danske Bank i Finland.

Anu Ilvonen är kommunikationschef på Danske bank i Finland.
Anu Ilvonen är kommunikationschef på Danske Bank i Finland. Anu Ilvonen är kommunikationschef på Danske bank i Finland. Bild: yle/ Patrik Schauman Danske Bank,Anu Ilvonen

Däremot är oron ganska jämt fördelad över hela Finland. Situationen är bara en aning ljusare i huvudstadsregionen. Över lag oroar sig en tredjedel av oss mycket eller ganska mycket för vår ekonomiska situation.

Småbarnsföräldrar och kvinnor oroar sig mest för pengar

Den grupp i samhället som oroar sig mest för sin ekonomi är de som är mellan 35 och 54 år gamla. De har mycket på gång i sina liv. Barnen växer upp, karriären ställer krav och bostadslånet skall betalas.

Kvinnor är mer bekymrade och pessimistiska än män både när det gäller inkomster och chansen att bli mer förmögna.

- Då den största källan till ekonomisk oro är bristen på inkomster och vi vet att kvinnor tjänar mindre än män ser det ut som om inkomstskillnaderna skulle vara en orsak. Kvinnor tar också ut mer familjeledigheter och lyfter ofta lägre pension än män.

Oron påverkar hela samhället

Anu Ilvonen säger att den utbredda oron för ekonomin påverkar både våra privatliv och den finländska ekonomin i stort.

- Den påverkar vilka bekymmer och drömmar vi har. Om man inte har ekonomisk sinnesfrid och tro på sin ekonomi vågar man inte fatta beslut eller ta risker i privat- och affärslivet.

Den oro vi känner för vår ekonomi påverkas mycket av om vi har koll på hur vår ekonomi ser ut.

- De som regelbundet håller koll på sin ekonomi genom att till exempel granska sitt bankkonto en gång i veckan är mindre oroliga än de som inte gör det, säger Anu Ilvonen.

Bankens medicin: Investera mera

Danske Bank lever liksom andra banker i dagens läge till stor del på att sälja investeringar. Därför är det inte förvånande att Anu Ilvonen ser bristen på investeringar som en orsak till oron i Finland.

Om fler investerade i till exempel aktier kunde de dryga ut den låga lönen med utdelning från placeringarna.

- Vi är inte dåliga på att förstå vår ekonomi men vi kunde vara bättre. Danske Bank hoppas förstås att finländarna skulle lära sig mera om placeringar. Vi borde lära oss att placera på ett balanserat sätt.

Anu Iivonen hoppas att fler skall upptäcka att de har möjligheter att placera i aktier.

Det står i stark konstrast till de svar som banken har fått i sin undersökning. 57 procent av finländarna uppger att de inte kan placera i aktier helt enkelt för att de inte har lösa pengar.

- Alla kan inte göra det i samma skala, men om man regelbundet sparar balanserat behöver man inte lägga undan så mycket per månad för att förbättra sin ekonomi och sin sinnesfrid. Då är det lättare att fatta beslut som sitt liv och leva det liv som man drömmer om, säger Anu Ilvonen.

Men det är inte den verkligheten Danske Bank ser i dag. När banken frågade oss om vi tror att vi har chans att bli mer förmögna var det många som svarade att de inte har en sådan möjlighet.

- Finländarna är lite av lotto-folk. Många skrev i sina öppna svar att de borde vinna på lotto för att kunna bli mer förmögna.