Hoppa till huvudinnehåll

Fullproppad sal när rättegången mot Ilja Janitskin inleddes, åklagaren yrkar på fängelse

Ilja Janitskin, rättegång 13.6.2018
MV-lehtis grundare Ilja Janitskin nekar till skuld. Ilja Janitskin, rättegång 13.6.2018 Bild: Lehtikuva Ilja Janitskin

Det var rusning i Helsingfors tingsrätt i dag när rättegången mot MV-lehtis grundare Ilja Janitskin inleddes. Åklagaren yrkar på ett år och åtta månaders fängelse.

Rättegången inleddes klockan 9.30. Tingsrätten meddelade överraskande att bara tolv personer från allmänheten och media ryms in i rättssalen.

Det blev trängsel bland journalister och representanter för allmänheten som ville komma in i salen. Bland dem som rymdes in fanns Janitskins föräldrar och Yle-journalisten Jessikka Aros mamma.

Bara en handfull journalister släpptes in och bland andra Svenska Yle, Ilta-Sanomat, SPT, Aamulehti och MTV blev på utsidan.

"Det blev en verklig show genast i början. Rättegången hålls i en liten sal så största delen av allmänheten måste bli på utsidan, också många journalister", skriver MTV-journalisten Jarkko Sipilä på Twitter.

Yle Uutiset skriver att de personer som lyckades ta sig in i salen fick mycket stränga förhållningsregler. Ingen får röra sin telefon och den som bryter mot det tvingas lämna salen.

Beslutet att hålla rättegången i en så liten sal väckte kritik och förargelse bland journalister och andra personer på plats.

Helsingfors tingsrätts administrativa direktör Kalevi Passila säger till SPT (publicerat i HBL) att ordförande Mitja Korjakoff beslöt att hålla rättegången i en liten sal av säkerhetsskäl, men att arrangemanget kan komma att ändra.

- Jag ska tala med ordförande om det här. I dag lyckas vi knappast få till stånd en förändring, men kanske det blir bättre arrangemang redan i morgondagens rättsbehandling, sade Passila.

Åklagaren yrkar på fängelsestraff - Janitskin nekar

Ilja Janitskin åtalas för grov ärekränkning, hets mot folkgrupp, olaga hot och penninginsamlingsbrott. Åklagaren Veli-Mikko Hämäläinen yrkar på fängelsestraff på ett år och åtta månader på grund av åtalens natur.

Enligt Hämäläinen har sammanlagt 90 brottsanmälningar gjorts mot MV-lehti. Ungefär 20 åtalspunkter kommer att behandlas i samband med rättegången.

Utanför byggnaden hade en grupp anhängare samlats för att protestera mot åtalen.

Några av Ilja Janitskins anhängare är samlade i solen utanför Helsingfors tingsrätt.
Några av Janitskins supportrar samlades för att protestera mot rättegången. "Yttrandefrihetens hjälte Ilja Janitskin", lyder en av skyltarna som en person höll upp utanför Helsingfors tingsrätt. Några av Ilja Janitskins anhängare är samlade i solen utanför Helsingfors tingsrätt. Bild: Yle demonstrationer

Förutom Janitskin står Johan Bäckman åtalad för grov ärekränkning och förföljelse av Yle-journalisten Jessikka Aro.

Johan Bäckman är känd i offentligheten för sina kopplingar till Ryssland. Han har på nätet hävdat att Aro är medhjälpare till bland annat USA:s hemliga polis, den estniska underrättelsetjänsten och Nato. Åklagaren yrkar på åtta månaders fängelse.

En tredje person är också åtalad, misstänkt för grov ärekränkning och hets mot folkgrupp.

Både Bäckman och Janitskin nekar till skuld. Janitskin sade under rättegången att han endast anser sig vara ansvarig för saker som han själv har skrivit på MV-lehtis nätsida.

Johan Bäckman (t.v.) under MV-lehti-rättegången, åtalad för ärekränkning mot Jessikka Aro mm.
Johan Bäckman står åtalad för grov ärekränkning och förföljelse av Yle-journalisten Jessikka Aro. Johan Bäckman (t.v.) under MV-lehti-rättegången, åtalad för ärekränkning mot Jessikka Aro mm. Bild: Lehtikuva Johan Bäckman,mv-lehti

Läs mera:

Nu prövas gränserna för yttrandefrihet - rättegången mot webbsajten MV-lehti inleds

Krafterna bakom MV-lehti åtalas för bland annat grov ärekränkning, hets mot folkgrupp, olaga hot förföljelse och penninginsamlingsbrott.
Fallet har stor samhällelig betydelse eftersom det handlar om yttrendefriheten, säger professorn i straffrätt Kimmo Nuotio.