Hoppa till huvudinnehåll

Hur lär barn sig simma? Delta i diskussionen och berätta hur ni gör i er familj

Pojke hoppar i havet.
I Finland simmar många barn i sjön. Pojke hoppar i havet. Bild: Mostphotos sommar,Solsken,sommarlov,Pojke,strandliv,badstränder,Solbad,hav,simma

Sommaren är här och det betyder mer eller mindre simning i de flesta barnfamiljerna. Förutom att det är roligt att simma och vara i vattnet är det också en viktig kunskap att lära sig. Ändå uppfyller endast tre fjärdedelar av sjätteklassarna i Finland de nordiska kriterierna för simkunnighet.

En kvinna med en mjukisapa och armpuffar på armarna.
Lisa talar om simning och sjövett i BUU-klubben. En kvinna med en mjukisapa och armpuffar på armarna. Bild: Ann-Catrin Rosenberg/Yle barn,BUU-klubben,simning,Flytväst

Vi inledde juni månad med en temavecka om simning och sjövett i BUU-klubben. I programmen talade vår programledare Lisa bland annat om hur viktigt det är att träna simning. Som simkunnig är man till exempel inte så illa ute om man i misstag ramlar ner från bryggan. Du kan se Lisas avsnitt om att simma och använda flytväst här på Yle Arenan.

Simredskap vid Folkhälsans simskola i Karskog i Sjundeå.
Barn lär sig ofta simma med hjälp av olika redskap. Simredskap vid Folkhälsans simskola i Karskog i Sjundeå. Bild: Yle/Robert Ehrnsten Västnyland,Sjundeå,folkhälsans simskola,simundervisning

Simskolor samt olika redskap som armpuffar och simringar gör det ofta lite roligare att lära sig simma. Men fungerar något sätt att öva bättre än de andra eller är det bara fråga om att hitta rätt sätt för varje barn?

Vi på barnredaktionen frågar nu hur dina barn lär eller har lärt sig simma. Tycker du att simskola är det bästa alternativet eller föredrar du någon annan metodik? Ibland kan barn vara rädda för vatten eller sakna intresse för att lära sig simma. Har du hittat på något bra sätt att hantera dessa situationer?

En pojke som simmar med simglasögon på
Barn kan vara rädda för att sätta huvudet under vattnet. En pojke som simmar med simglasögon på Bild: Mostphotos simning,sommar,barn

Enligt simlärarnas observationer upplevs simkunnighet som viktigt särskilt i familjer som tillbringa tid på landet eller utomlands. Men ifall föräldrarna är rädda för vattnet eller annars negativt inställda till simning, speglas det också i barnets simkunnighet.

Därför är vi också nyfikna på hur du själv lärde dig simma. Du kan berätta vad du kommer ihåg; i vilken ålder du var, om du hade några svårigheter, om du tyckte om att öva simning eller om dina föräldrar måste försöka motivera dig. Har dina egna erfarenheter om att lära sig simma påverkat hur du gör med dina egna barn?

Dela dina funderingar med att kommentera den här artikeln.
Du kan också skicka din berättelse direkt till mig via e-post: sofia.alander@yle.fi.

Vi ser fram emot att höra dina tankar och erfarenheter kring ämnet!

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • Efter #metoo - nu tar också BUU-klubben upp kroppsmedvetenhet för barn

  "Viktigt att tidigt tala om psykisk och fysisk integritet."

  Ska det överhuvudtaget gå att ändra på mönster och attityder måste man börja med barnen. Så resonerar Svenska Yles barnredaktion som nu lyfter fram frågor kring den egna kroppen, fysisk närhet och gränser. Vi ger också föräldrar verktyg att tala om de här frågorna, skriver Malin Olkkola, som är en av BUU-klubbens programledare.

 • BUU-appen: en lekplats att utforska i egen takt

  Vad är BUU-appen? Vad kan man göra där? Svaren finns här!

  BUU-klubbens app får ett nytt juligt utseende och ett minispel med jultema. Appeninnehåller inget material som inte är lämpligt för barn och materialet är underhållande, säger appens kodare Dan Huiko.

 • Åtta digitala färdigheter du ska lära dina barn

  Åtta tips för smartare och säkrare medieanvändning.

  Medievärlden svämmar över av material och det är svårt nog att följa med i sitt eget flöde för att inte tala om att ha koll på sina barns flöden. Här får du åtta råd på färdigheter det är bra att du lär dina barn.

 • Djur i tv-studion - så här kan det gå!

  Det krävs kreativitet då man regisserar spindlar och hästar.

  Det är roligt att ha djur med i barnprogram på tv. Men det krävs en hel del kreativitet då man regisserar djur som spindlar eller hästar. Nu vill vi som gör barnprogram på Svenska Yle dela de bästa berättelserna med er.

 • Glada lekstunder med BUU-klubbens nya app

  BUU-klubbens nya app finns att ladda ner.

  En fantasifull och lite knasig, men samtidigt trygg och bekant BUU-värld. Spelaren har sällskap av figurer ur BUU-klubben, som t.ex. BUU-stämpeln, Bärtil och Isa Gris och karaktärerna från Hittehatt. Det finns en massa att upptäcka - det mesta i världen går att dutta på och interagera med. Det finns också en uppsättning minispel för barn som hellre vill spela med mera uttalad målsättning.

Nyligen publicerat - Barn