Hoppa till huvudinnehåll

Italien och Frankrike i diplomatisk dispyt om flyktingpolitik – Italiens inrikesminister kräver offentlig ursäkt

Matteo Salvini talar till den italienska senaten.
Matteo Salvini talade till den italienska senaten. Matteo Salvini talar till den italienska senaten. Bild: EPA-EFE/ETTORE FERRARI Matteo Salvini

Frankrikes president Emmanuel Macron kallade Italiens flyktingpolitik cynisk och oansvarig efter att landet i helgen vägrade ta emot räddningsfartyget Aquarius. Italien svarade med att kalla till sig Frankrikes ambassadör i Rom för en förklaring.

Frankrikes Macron fördömde häromdagen via sin talesperson Italiens beslut att inte ta emot flyktingbåten Aquarius med över 600 människor ombord. Fartyget tillhör medborgarorganisation SOS Mediterranée.

Italiens nya inrikesminister Matteo Salvini, som leder det främlingsfientliga partiet Lega, beskyller i sin tur Macron för hyckleri. Samma sak har premiärministern Giuseppe Conte gjort.

I ett tal till den italienska senaten på onsdagen krävde Salvini en offentlig ursäkt.

– Vi har ingenting att lära om generositet, frivillighet, välkomnande och solidaritet av någon, sade Salvini.

Han tillade att han inte är redo att ta emot kritik från ett land som regelbundet stoppar asylsökande vid ländernas gemensamma gräns.

Flyktingar på fartyget Aquarius.
Salvini stoppade i helgen fartyget Aquarius att ta i land i Italienska hamnar. Flyktingar på fartyget Aquarius. Bild: EPA-EFE/KENNY KARPOV Aquarius,flyktingar,asylsökande,migration

Förutom ett krav på en ursäkt utmanade Salvini grannlandet Frankrike att ta emot alla de asylsökande som landet lovat att ta emot i enlighet med tidigare EU-överenskommelser.

Under dagen kallades också Frankrikes ambassadör i Rom till utrikesministeriet för att förklara Macrons uttalande.

Frankrike villig att samarbeta

Frankrike har samtidigt försökt använda en mer försonlig ton.

En talesperson från det franska utrikesministeriet sade att man är ”fullt medveten om den börda som trycket från immigrationen lägger på Italien” och att man är villig att samarbeta med Rom i flyktingfrågor.

I Paris har man heller inte tagit emot något officiellt krav på en offentlig ursäkt, trots Matteo Salvinis utspel.

Italiens finansminister ställde också in ett möte i Paris med sin franska kollega, men per telefon kom de två senare överens om att boka om mötet.

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron upprörde Italien med sitt uttalande. Emmanuel Macron Bild: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN Emmanuel Macron

Enzo Moavero, Italiens utrikesminister, står ändå fast vid att Macrons kommentarer var oförsvarliga och att utspelet har äventyrat ländernas relation.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte och Emmanuel Macron kommer att träffas på fredag i samband med ett EU-möte som ska handla om migration.

Fartyget Aquarius är nu på väg mot Spanien efter att den spanska regeringen erbjöd sig att ta emot flyktingarna, av vilka de flesta kommer från Afrika.

Källor: AFP, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes