Hoppa till huvudinnehåll

Rejpelt skola på fallrepet – 13 elever räcker inte

Rejpelt skola, i Rejpelt by i Vörå.
Rejpelt skola kan komma att läggas ner. Arkivbild. Rejpelt skola, i Rejpelt by i Vörå. Bild: Yle/Mari Latva-Karjamaa Vörå,byskola

Om ett par år har Rejpelt skola i Vörå enligt statistiken 13 elever. Eftersom elevantalet redan nästa läsår går under 20 föreslår nämnden för utbildning- och småbarnspedagogik i Vörå att skolan läggs ner.

Läsåret 2020-2021 ska enligt förslaget vara det sista i skolan. Vörå har ett beslut på att minsta elevantal för en skola är 20.

- Vi vill börja den här processen i god tid för att Rejpeltborna ska ha möjlighet att diskutera och vara delaktiga i det här beslutet, säger Leena Nikkari-Östman (SFP), ordförande för nämnden för utbildning- och småbarnspedagogik i Vörå.

Utöver det kan politikerna ge en skola två nådeår om statistiken visar att eleverna igen ökar så att de blir minst 20.

En närbild av dörren till Vörå kommungård som föreställer kommunvapnet.
En närbild av dörren till Vörå kommungård som föreställer kommunvapnet. Bild: Yle / Jonny Smeds vörå kommungård,Vörå,Österbotten

Närskola blir Koskeby skola

Enligt prognosen kommer elevantalet i skolan att vara 15 elever i höst. 13 elever hösten 2019 och 15 elever höstarna 2020 och 2021. År 2024 kommer skolans elevantal att vara 21.

- Vi gör det här för elevernas bästa, det är pedagogiskt bäst att inte ha för små skolor, säger Nikkari-Östman.

Om skolan har 13 elever är det enligt bildningsdirektör Helena Emaus beredning föga försvarbart att det skulle finnas flera än en klasslärare i skolan.

Rejpeltbarnens närskola kommer att bli Koskeby skola som ligger tre kilometer från Rejpelt skola. Koskeby skola ska stå klar lagom till hösten 2021.

- Då bygget av Koskeby skola blir färdigt får alla en nystart i den nya, större skolan, säger Nikkari-Östman.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten