Hoppa till huvudinnehåll

Richardsson fixade EM-biljetten: "Man har någonting att göra på ett EM då gränsen ryker fast man far ensam till Karlsplan"

Camilla Richardsson i Esbo.
Camilla Richardsson i Esbo. Camilla Richardsson i Esbo. Bild: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto Camilla Richardsson

Hinderlöparen Camilla Richardsson hade som mål att slå EM-gränsen då GP-serien i friidrott drog i gång i Esbo. Vasa IS-löparen vann och kom under EM-gränsen med klar marginal men missade det egna personbästat med en sekund. En åtta måste jag nog ge det, sade Richardsson då hon poängsatte loppet.

Richardsson gjorde säsongsdebut på 3 000 meter hinder. Och det gick fort inledningsvis.

– Jag funderade på om det gick för fort i början. Jag var tvungen att springa rätt mycket ensam. Om det här är min nya grundnivå kan jag vara nöjd, sade Richardsson i tv-intervjun efter loppet.

Richardsson vann tävlingen på 9.42,81 före tyskan Jana Sussmann och fransyskan Emma Oudiou.

Friidrotts-EM avgörs i augusti i Berlin och EM-gränsen är 9.55,00. Richardssons personbästa från förra sommaren är 9.41,73.

Ny standard

Yle Sportens Kristian Karlsson pratade med Richardsson efter loppet.

– Det var ett helt okej lopp. De hade fått hit ett bra startfält, det är jag tacksam över. Det första kilometern var för hård. Det var nästan 9.20-fart. Haren fick lite panik då det gick så fort och då släppte hon för mycket. Med tanke på sluttiden var de långsamma varven jättedåliga, sade Richardsson

Trots att farten inte räckte till nytt personbästa var Richardsson belåten. Tidigare säsonger har hon oftast fått nöja sig med tider mellan 9.50 och 10.00.

Är det här den nya grundnivån?

– Det känns som att man har någonting att göra på ett EM då gränsen ryker fast man far ensam till Karlsplan. Förr har man jagat gränser.

– Tidigare har man med ett sjukt bra lopp haft chans att gå till EM-final. Nu räcker ett vanligt och bra lopp till.

Vilken tid krävs för att ta sig till final?

– Jag tror att en sådan här tid räcker bra. Man ska vara i 9.40-form.

Fanns det mer att ge?

– Det fanns det. Den första kilometern var för hård. Man segnade bort lite. Jag brukar springa bättre om det första varvet är i det långsammaste laget.

Vad får säsongsdebuten för ett vitsord?

– En åtta måste jag nog ge den.

Resultat:

Damer, 3 000 meter hinder:
1. Camilla Richardsson (Vasa IS) 9.42,81
2. Jasa Sussman 9.47,92
3. Emma Oudiou 9.49,10

Se de kompletta resultaten på tävlingens webbplats.

Läs mera:

Veli-Matti Partanen går.

Partanen slog 23 år gammalt rekord – pannkaka för Andersson, prispall för Kajander

En del av den finska friidrottseliten var samlad i Esbo då GP-serien i friidrott inleddes. Veli-Matti Partanen slog finskt gångrekord, Saga Andersson blev utan resultat och Willem Kajander gjorde sitt bästa resultat för säsongen. Jag var bara skit, sade Andersson. Jag är på rätt kurs, tyckte i sin tur Kajander.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport