Hoppa till huvudinnehåll

Spaniens nya förbundskapten är ett oprövat kort: "Spelarna kan gå och vinna VM oberoende av tränare, så bra är materialet"

Fernando Hierro talar.
Fernando Hierro tar över landslaget. Fernando Hierro talar. Bild: YURI KOCHETKOV / EPA / All Over Press Fernando Hierro

Den tidigare storspelaren Fernando Hierro bär huvudansvaret i det spanska fotbollslandslaget i VM efter att Julen Lopetegui sensationellt fick sparken. Ett Spanien som så ofta beskrivits som delat är säkert också nu delat i den här frågan. Och att man möter Portugal om några dagar gör inte situationen enklare, säger Yle Sportens Antti Koivukangas.

Timmar efter att det spanska landslaget gick ut med att Lopetegui får gå står det klart att Hierro tar över.

Den 50-årige landslagsikonens meritlista som chefstränare är ändå klen: en säsong (2016–2017) som chefstränare i Segunda Divisíon-klubben Real Oviedo.

Lopeteguis landslagssejour blev tvåårig. 51-åringen tog över det spanska landslaget efter EM 2016 och i VM-kvalet tog spanjorerna 28 av 30 poäng. Den enda plumpen i protokollet var 1–1 borta mot Italien.

– Han fick en strålande start som förbundskapten och lämnar nu alltså med ett ofläckat rykte rent spelmässigt: obesegrad i 20 matcher, säger Koivukangas.

Ville undvika prestigeförlust

Efter att Lopetegui presenterades som ny chefstränare för Real Madrid kände ett förbannat spanskt förbund sig tvunget att agera. Beskedet kom bara 56 timmar före Spanien ska VM-debutera.

– Real Madrid ville ha den bästa tränaren där ute och upplevde väl som vanligt att de kan göra hur de vill. Taskig tajming, klumpigt skött och suspekt av alla parter hos Los Blancos.

Det spanska förbundets Luis Rubiales levererar beskedet i Krasnodar.
Det spanska förbundets Luis Rubiales levererar beskedet i Krasnodar. Det spanska förbundets Luis Rubiales levererar beskedet i Krasnodar. Bild: JAVIER ETXEZARRETA / EPA / All Over Press Luis Rubiales

– Prestigeförlusten för nyvalde förbundsbasen Luis Rubiales hade varit total om han inte agerat. I och med det här beslutet hävdar han sitt oberoende från storklubbarna och sätter ner foten, säger Koivukangas som refererar Portugal–Spanien på fredagskvällen.

Delat Spanien

Lopetegui har med undantag av en tvåårig sejour i portugisiska klubblaget Porto jobbat för det spanska fotbollsförbundet sedan år 2010.

– Det är en förbundsgunstling som haft allt rätt i karriären som tränare, gått den långa vägen genom förbundet och känner den nya generationen spanska spelare otroligt väl.

Julen Lopetegui under ett träningspass i Krasnodar.
Julen Lopetegui under ett träningspass i Krasnodar. Julen Lopetegui under ett träningspass i Krasnodar. Bild: Javier Etxezarreta / EPA / AOP Julen Lopetegui

Portugalmatchen kan bli avgörande för gruppsegern.

– Det hade varit intressant att vara en fluga på väggen i omklädningsrummet när spelarna fick beskedet. Ett Spanien som så ofta beskrivits som delat är säkert också delat nu i den här frågan. Och att man möter Portugal om några dagar gör inte situationen enklare, menar Koivukangas.

– Att det hela sen eskalerar till att han sparkas två dagar före VM-premiären mot grannen och regerande Europamästaren är lika osannolikt som det är typiskt. Det var så sent som i maj som Lopetegui förlängde med förbundet.

"Spanien kan vinna"

Koivukangas menar att händelserna ingalunda behöver få ödesdigra konsekvenser för Spanien som inför turneringen har rankats som en av de hetaste guldfavoriterna.

– Spelarna kan gå och vinna VM oberoende av tränare, så bra är materialet.

– Det är nog en rockad av massiva proportioner rent fotbollsmässigt. Timingen, parterna som är involverade, det mediala intresset – alla element finns där och då har man inte ens sparkat en enda boll i VM ännu. En högintressant iberisk VM-premiär blev just åtskilliga grader hetare.

Antti Koivukangas intervjuar Lena Hindström-Pesu, Stafettkarnevalen 2018.
Antti Koivukangas refererar VM. Antti Koivukangas intervjuar Lena Hindström-Pesu, Stafettkarnevalen 2018. Bild: Yle/Janne Isaksson Stafettkarnevalen,lena hindström-pesu

Hur går det för Spanien?

Bronsmatch
39.3% (48 röster)
Kvartsfinalförlust
31.1% (38 röster)
VM-guld
9.8% (12 röster)
Åttondelsfinalförlust
7.4% (9 röster)
Finalförlust
7.4% (9 röster)
Stannar i gruppspelet
4.9% (6 röster)
Antal avgivna röster: 122

Läs mera:

Chockbeskedet: Spanska landslagstränaren får gå bara dagar före VM-avspark – kontraktet med Real fick förbundet att se rött

På fredag inleder Spanien sitt fotbolls-VM mot ärkerivalen Portugal – utan chefstränaren Julen Lopetegui. Det spanska fotbollsförbundet meddelade på onsdagen att landslaget går vidare utan Lopetegui, som skrev på för Real Madrid utan att meddela förbundet.