Hoppa till huvudinnehåll

Varning för kaos på Helsingfors-Vanda på fredag

Flygplats
Flygplats Bild: Lehtikuva Helsingfors-Vanda flygplats

En arbetstvist är under uppsegling på Helsingfors-Vanda flygplats. Den kan i värsta fall kan drabba hela flygplatsens verksamhet på fredagen.

Tvisten gäller 90 anställda vid Lassila & Tikanoja, som fungerar som assistenter för minderåriga resenärer och resenärer med någon form av funktionsnedsättning.

Assistenterna tas ut i strejk på fredag morgon klockan 05:00. Strejken varar i ett dygn och drabbar ca 250 resenärer. Finavia har informerat handikapporganisationerna om strejken och uppmanat de som drabbas att ta kontakt.

Ett besvär har också lämnats in till Diskrimineringsombudsmannen mot assistentstrejken.

En advokatbyrå ber DO utreda om strejken bryter mot ett EU-direktiv enligt vilket personer med funktionsnedsättning i alla lägen ska erbjudas hjälp på flygplatserna.

Stödstrejker inte uteslutna

Men konflikten kan förvärras.

Luftfartsunionens viceordförande Pekka Kähkönen varnar nämligen i dagens Iltalehti för stödstrejker om assistenterna ersätts av utomstående personal under arbetsnedläggelsen.

Stödstrejkerna skulle bryta ut klockan 13 på fredagen, varnar Kähkönen.

Finnair följer med läget ytterst noga. Det är semestersäsong och många familjers resor skulle drabbas om strejken utvidgas.

Förhandlingar pågår

Förhandlingar för att undvika strejken pågår som bäst på riksförlikningsmannens byrå.

Konflikten gäller vilket kollektivavtal som ska gälla för assistenterna. Nu gäller Fastighetsservicebranschens kollektivavtal, men Luftfartsunionen vill att assistenterna omfattas av unionens avtal.

Det skulle ändå enligt Lassila & Tikanoja leda till högre kostnader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes