Hoppa till huvudinnehåll

Dopningsmisstänkt OS-mästare ger upp kampen att rentvå sitt namn: ”Har inte tillräckligt med pengar”

Asbel Kiprop står med händerna vid midjan
Asbel Kiprop testade positivt för Epo. Asbel Kiprop står med händerna vid midjan Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press friidrott,Asbel Kiprop

I maj blev det känt att kenyanen Asbel Kiprop testat positivt för dopning. Världs- och OS-mästaren nekade till anklagelserna men nu ger han upp kampen. Jag är ekonomiskt för svag för att utmana de som anklar mig, skriver han.

Asbel Kiprop har under många år varit en av de främsta medeldistanslöparna i världen. Kiprop vann OS-guld på 1500 meter som 19-åring i Peking 2008 och följde sedan upp det med tre raka VM-guld (2011, 2013 och 2015).

Men i början av maj blev det känt att Kiprop testat positivt för dopning. Spår av bloddopningen Epo hittades i ett test som togs i samband med en träning.

Kiprop gick direkt ut och hävdade att han var oskyldig, men nu ger han upp kampen att rentvå sitt namn.

– Jag har inte tillräckligt med pengar för att betala de juridiska kostnaderna och hitta experter som kan ge sin syn på mitt dopningsprov och betvivla varför man hittade Epo i det.

– Jag är ekonomiskt för svag för att utmana de som anklar mig, IAAF, som jag alltid jobbat hårt för. Jag har inte dopat mig, skriver han på Facebook.

I samband med att det positiva dopningsprovet blev känt gick den tyske journalisten Hajo Seppelt ut med att Kiprop blivit varnad för dopningstest. Kiprop hävdade också att hans dopningsprov blev positivt för att han inte betalat dopningsjägare tillräckligt mycket pengar.

Asbel Kiprop är bara det senaste i raden av dopningsfall i Kenya. Under de senaste sex åren har nästan 50 friidrottare åkt fast för dopning.