Hoppa till huvudinnehåll

Fem personer döms för dödsvållande efter dödsolyckan i Hertonäs hoppbacke

Hoppbacke.
Flickorna rutschade ner för hoppbackens nedre del och krockade med en vajer. Hoppbacke. Bild: Lehtikuva Hertonäs,hoppbacke

Fem personer åtalades för dödsolyckan i Hertonäs hoppbacke i Helsingfors under sensommaren 2015. I dag kom domen i fallet.

En lördagskväll i slutet av augusti 2015 tog sig tre flickor till hoppbacken. De steg över ett lågt trästaket som omgärdade den. I backen steg de över en vajer och åkte rutschkana på baken nerför hoppbackens nedre del.

I slutet av backens nedre del fanns ytterligare en vajer, som flickorna inte sett innan. Vajern var på halshöjd för flickorna och de krockade med den i hård fart. En flicka dog då vajern krossade hennes luftstrupe. De övriga två fick skador på halsen.

I februari hördes de fem åtalade i rätten. Tre av dem var vid tidpunkten för olyckan anställda vid Helsingfors stads idrottsverk medan två av dem är aktiva i backhopparföreningen som håller till i hoppbacken.

En hög tjänsteman vid Helsingfors stad stod åtalad för ett fall av dödsvållande, två fall av vållande av skada och brott mot tjänsteplikt av oaktsamhet. De övriga var åtalade för dödsvållande och vållande av skada.

Den centrala frågan i rättegången i februari var om vajrarna var tillräckligt synliga.

På idrottsverkets initiativ hade flera vajrar satts upp i backen, främst för att förhindra att ungdomar körde moped i backen. Gula band var fästa vid vajrarna för att de skulle kunna ses bättre. Det fanns också varningsskyltar på området.

Hade prioriterat att förhindra vandalism framom säkerhet

Tingsrätten ansåg att tjänstemännen och de anställda prioriterat att förhindra vandalism framom säkerheten i backen och att om kablar ansetts vara nödvändiga borde dessa ha varit mer tydligt utmärkta och det borde ha varit svårare för utomstående att ta sig in på området.

Fyra av de åtalade dömdes till 30 dagsböter var. Den högt uppsatta tjänstemannen vid Helsingfors stad dömdes också för brott mot tjänsteplikt av oaktsamhet. Han dömdes till 40 dagsböter.

Alla dömdes också till att betala skadestånd till dödsoffrets familj och till de två skadade, samt rättegångskostnader.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen