Hoppa till huvudinnehåll

Förundersökningen gällande mordet på Cecilia Backlund klar

Sju gravljus står och lyser, uppställda på ett brunnslock.
Många tände ljus i Ekenäs efter mordet. Sju gravljus står och lyser, uppställda på ett brunnslock. Bild: Malin Valtonen / Yle ljus (konkret icke-levande objekt),mord,Ekenäs,ungdomsgårdar,Västnyland,uncan i ekenäs

Polisinrättningen i Västra Nyland har avslutat förundersökningen gällande mordet på Cecilia Backlund som skedde i Ekenäs 20 juni 2017.

Den rättsmedicinska undersökningen visar att Backlund dödats av skador som tillfogats med eggvapen. Polisen har under förundersökningen lagt till brottsrubriceringen grov våldtäkt.

Mannen hade hotat Cecilia Backlund

I förhören har det framkommit att den misstänkte hade en impulsiv och aggressiv sida, fast många upplevde honom på ett annorlunda sätt. Flera vittnen har berättat om händelser där mannen uppträtt aggressivt eller hotfullt. Som enskilda händelser kan de ändå inte anses sådana att någon borde ha kunnat förutse att ett dylikt brott kan ske.

Eftersom båda nyckelpersonerna har avlidit så har polisen inte fullständigt kunna reda ut motivet. Backlund och den misstänkte mannen hade haft ett förhållande. Mannen hade hotat Backlund med allvarliga följder ifall deras förhållande tar slut. Förhållandet hade tagit slut många månader innan händelsen.

I förhören har det framkommit att den misstänkte redan en tid före gärningen missbrukat cannabis. Den rättsmedicinska undersökningen visar att den misstänkte vid gärningstidpunkten haft cannabis i blodet.

Misstänkte att mannen gjort någonting åt sig själv

Polisen tog ursprungligen emot en anmälan om att mannen, som senare misstänks för mordet, eventuellt skulle ha gjort någonting åt sig själv.

I detta skede hade polisen inga uppgifter som tydde på att mannen skulle ha som avsikt att skada någon annan.

Då man inte kunde hitta mannen fattade polisen beslut om att granska den före detta flickvännen Cecilia Backlunds bostad.

I bostaden påträffade man henne avliden. Det stod genast klart att Backlund blivit offer för brott mot liv.

Helikopter väckte allmänhetens uppmärksamhet

En förundersökning med brottsrubriceringen mord påbörjades.

Polisen fortsatte att söka den misstänkte mannen.

I sökandet deltog ett flertal av polisens patruller och övriga myndigheter. En helikopter från Gränsbevakningsväsendet som deltog i spaningsuppdraget väckte allmänhetens uppmärksamhet.

Polisen efterlyste mannen med bild

Polisen hade uppgifter om att mannen tagit vapen med sig då han avlägsnade sig från hemmet. Mannen hade licens på ifrågavarande vapen.

Polisen valde därför att publicera ett pressmeddelande med bild där man efterlyste mannen. Den 21 juni hittades fordonet som mannen färdats i övergivet längs med en skogsväg i Svartbäck i Raseborg. Senare hittades den misstänkte gärningsmannen avliden. Ingen utomstående har varit delaktig i mannens död.

Eftersom den misstänkte har avlidit så avslutas ärendet hos polisen, det skickas alltså inte till åtalsprövning.

Läs också