Hoppa till huvudinnehåll

Höga förväntningar gjorde att Richard mådde dåligt under sin militärtjänstgöring: "Jag var som en spänd fiolsträng som bara väntade på att brista"

En man sitter på en stor bänk uppe på ett berg. I bakgrunden syns gröna träd och en stad.
Richard Backman hade det kämpigt under sin tid som beväring. En man sitter på en stor bänk uppe på ett berg. I bakgrunden syns gröna träd och en stad. Bild: Privat man,richard backman

Richard Backman trodde det militära livet skulle passa honom perfekt. Verkligheten blev något helt annat.

Richard Backman som nu är 26 år gammal var 19 när han gjorde sin militärtjänst i Dragsvik, sommaren 2011.

- Jag hade ganska stora förväntningar innan jag ryckte in och jag hade väntat på det i en längre tid. Militären hade intresserat mig ganska mycket och jag hade sett fram emot att få visa vad jag kan, berättar han.

Richard var också intresserad av militärhistoria och tänkte sig att han kunde ha en framtid inom det militära, kanske till och med åka iväg på något uppdrag utomlands.

Han ryckte därför in med glatt humör, men det tog inte länge innan han insåg att inget var som han förväntat sig.

- Militären och hur allt var uppbyggt var inte vad jag väntade mig. Det tilltalade mig inte alls. Jag märkte att mitt psyke inte klarade av det, säger han.

Tog allt personligt

Richard blev förvånad över att han kände så som han gjorde. Det militära livet var ju något han skulle vara bra på – det hade han alltid trott.

I stället kunde han inte komma över hur rekryterna behandlades av sina överordnade. Han tog alla order och kommentarer personligt, något som inte fungerar i det långa loppet.

- Om man ska klara sig måste man skaka av sig saker man gör fel och sedan försöka göra det bättre, men istället för att försöka på nytt och ta nya tag så låste jag mig helt. När det hände något dåligt så bearbetade jag det inte utan det blev bara mer och mer i min ryggsäck. Till slut blev det en ganska tung börda att bära.

Gick ner åtta kilo

Richards självförtroende blev sämre och sämre.

- Jag var så fokuserad på att göra allt perfekt att jag låste mig så mycket att det bara blev halvdant. Och eftersom jag hade stora förväntningar på att jag skulle göra bra ifrån mig blev jag besviken på mig själv samtidigt som jag tog allt personligt. Det var inte en bra kombination.

Stressen gjorde att han gick ner åtta kilo under de två första veckorna. När han fick åka hem på permission kunde han heller inte slappna av.

- Jag var som en spänd fiolsträng som bara väntade på att brista.

Fick en uppgift han inte passade för

Richard hade förväntat sig att militärtjänstgöringen skulle ta ett år, men på grund av en gammal skada i axeln blev han klassificerad som B-man.

Det innebar att tjänstgöringen bara blev ett halvt år. Han flyttades också till underhållskompaniet.

- Där hade jag tänkt att det skulle bli lättare i och med att man bara gör en sak, men problemet var att de satte mig på en uppgift jag egentligen inte var kapabel till att slutföra.

Uppgiften kändes som en ännu större förnedring.

Richard blev bilsmörjare och sprutade vaselin i lastbilar och motorer.

- Lastbilar intresserar mig inte alls och jag kan absolut inget om dem, så uppgiften kändes som en ännu större förnedring. Jag var där med två österbottningar som kunde det och en förman som inte brydde sig, så det blev ganska tuffa fyra månader där jag egentligen inte kunde bidra med något alls.

Fick hjälp av familj och vänner

För att orka fortsätta pratade Richard ofta med sin familj där hemma, och de vänner som var på Dragsvik samtidigt som honom.

Han undvek att tala med personer som inte skulle förstå vad han gick igenom – personer som kanske skulle tycka att han var fånig.

- Jag tror det fortfarande finns en uppfattning om att man ska gå i militären, och om man inte gjort det så är man fånig. Och klarar man inte av det kan man inte ta order. Jag var lite rädd för att få de där kommentarerna så jag valde noggrant till vilka vänner jag berättade om mina problem.

Ska helst inte klaga

Richard berättar att det hör till att inte klaga under militärtjänstgöringen eftersom sådant snabbt kan sprida ett allmänt missnöje.

- Om det är en tung övning och man börjar klaga så blir det tungt för alla. Men det gör ju också att det blir en kultur där det är svårt att prata om sina bekymmer, så kan det bli ganska tungt ändå.

Det finns som tur är hjälp att få, och Richard fick till exempel prata med militärpastorn.

Om det är en tung övning och man börjar klaga så blir det tungt för alla.

Efter att Richard nästan fått en panikattack fick han också prata med en psykolog eller kurator.

Förutom att prata med folk så försökte han bara göra så gott han kunde. Han tog frivilliga kommenderingar när han hade möjlighet och hjälpte vänner som var med i beväringskommittén.

- Jag gick också barettmarschen och fick gröna baretten, så det är jag någorlunda stolt över.

Tröskeln att prata om problem borde bli lägre

De som rycker in blir meddelade om att det finns en militärpastor på plats till deras förfogande, men Richard tycker ändå det finns rum för förbättring när det kommer till det psykiska välmåendet.

Han tycker det är viktigt att försöka skapa en bra balans där det finns utrymme att prata om sina problem och där tröskeln för att göra det är låg.

- Jag förstår helt bra att man inte hela tiden ska klaga på att man till exempel är trött, men när det kommer till övertramp och andra problem borde det finnas en miljö där det är enkelt att gå och tala med någon eller med varandra.

Lärde sig mycket om sig själv

Trots att militärtjänstgöringen inte blev den positiva upplevelse Richard hoppats på, så är han ändå nöjd över att han lärde sig mycket om sig själv.

- Till exempel hur jag reagerar i olika situationer, speciellt på oväntade saker och strikta order när det är bråttom.

Vad man klarar av i militären har inget med personen att göra.

Richard var också tvungen att fundera över om det egentligen gjorde något att det inte gick så bra som han hoppats – om det hade någon betydelse i det långa loppet.

- Säger det något om mig som person eller är det något annat det beror på? Jag lärde mig att det egentligen inte betyder någonting. Vad man klarar av i militären har inget med personen att göra. Det var en viktig insikt.

Han insåg också vikten av att tala med andra om sina problem, och att ta hand om sitt psyke.

- Det var en tung tid men jag är glad att jag klarade det.

Borde bli bättre på att ta tillvara kunskap

Richard ser många saker som kunde förbättras inom det militära. Till exempel kunde man bli bättre på att utnyttja beväringarnas kunskaper.

- Ofta är det så att man blir kommenderad till någon uppgift som överhuvudtaget inte passar en. Det skulle vara bra för alla parter om man kunde försöka ta reda på beväringarnas styrkor för att sedan kunna använda dem för den bästa tjänstgöringen. Då skulle man få bra resultat och beväringarna skulle säkert må bättre också.

Fortfarande tabu att prata om det

Richard tycker att det fortfarande är lite tabu att prata om psykisk ohälsa i samband med tjänstgöringen.

- Det är fortfarande inpräntat i den finländska folksjälen att militären är något man ska göra. Det här drabbas säkert också civiltjänstgörare av när de måste förklara varför de valde så som de gjorde.

Det en jättekänslig tid.

Därför borde man prata ännu mer om ämnet och aktivt jobba för en miljö där man pratar om mentala problem – speciellt eftersom de som gör militärtjänsten ofta är ganska unga.

- Det en jättekänslig tid. Samtidigt är man inlåst i ett litet utrymme med främmande personer, med vapen. Det borde finnas bättre praxis för att ta hand om beväringarnas mentala hälsa.

Den som mår dåligt är inte svag

När man pratar om den mentala hälsan borde det också betonas att den som mår dåligt inte är svag eller en sämre person på något vis.

- Om man har ett problem och anser att man behöver prata med någon är det ju en styrka, att man faktiskt gör något åt det, säger Richard.

Borde ges fler positiva kommentarer

Även sättet hur befälen pratar till beväringarna kunde förbättras. Under de månader som Richard var i Dragsvik fick han bara höra en endaste positiv kommentar.

- Men redan det gjorde att ryggarna reste sig tio centimeter högre i ledet – att man faktiskt fick veta att man gjorde något bra. Så fler positiva kommentarer kunde vara bra, så man inte bara fokuserar på det negativa. Om man vet att det blir bra resultat sporrar det en också att fortsätta göra bra ifrån sig.

Socialkurator Jonas Streng om den första (och tyngsta) tiden

Jonas Streng är socialkurator vid Dragsvik. Han säger att alla som ska rycka in ska förbereda sig på att tjänstgöringen är 347 dagar lång.

- Det kommer som en chock för många. Den kan bli kortare, men man ska förbereda sig på 347 dagar.

Alla anpassar sig till det nya i olika takt, men för de flesta är de första veckorna mest utmanande.

- Det här är ett hierarkiskt system och för en del är det stora kontraster. Många har i skolan lärt sig kritiskt tänkande, men här möter man regler och normer och måste lyda order. För en del kan det ta längre tid att anpassa sig till det.

En man iklädd ljusblå skjorta sitter vid en dator. Han är i sitt kontor.
Jonas Streng finns tillgänglig ifall man har frågor om tjänstgöringen. En man iklädd ljusblå skjorta sitter vid en dator. Han är i sitt kontor. Bild: YLE / Dan Granqvist man,Dragsvik, Raseborg,Nylands brigad,socialkurator

För att öka sammanhållningen i stugorna har man infört så kallade stugsamtal. Det innebär att varje stuga samlas för ett gruppsamtal som leds av beväringsförmännen och ibland även av plutonchefer.

- Där kan man höra varandra och lära känna varandra. På det sättet skapar man snabbare en bra atmosfär i stugan och känner att man är en del av sammanhanget.

Samtalen ordnas i början av grundperioden och Jonas tycker de har fungerat bra.

Nylands brigad är också det enda truppförbandet i Finland som skickar ut en blankett där de ber om förhandsuppgifter av rekryterna, och i samband med det även ber dem meddela ifall de har frågor eller funderingar de vill ha svar på.

- Nu är det närmare 100 som bett om att få bli uppringda. Det kan röra sig om hälsoärenden eller hur man ska förbereda sig inför militärtjänstgöringen. Eller så är det frågor om studier, ekonomi och så vidare.