Hoppa till huvudinnehåll

Ingen rädder för ryska vargen här? VM:s maskot är en charmerande och social men lömsk vän

Officiella maskoten Zabivaka, fotbolls-VM i Ryssland 2018.
En rysk kvinna poserar med Zabivaka - "han som gör mål" - utanför Fisjt-arenan i Sotji. VM:s folkvalde och älskade maskot fullkomligen sjuder av symbolik, stundvis hotfull sådan. Officiella maskoten Zabivaka, fotbolls-VM i Ryssland 2018. Bild: EPA/Friedemann Vogel Zabivaka,FIFA:s fotbolls-VM 2018,vm

När Moskva nu arrangerar fotbolls-VM för första gången någonsin vill man visa upp ett modernt och fredsälskande Ryssland. Men redan valet av en varg som spelens maskot ger lömska signaler, skriver vår medarbetare i Ryssland Anders Mård i en kommentar.

President Vladimir Putin ställde sig på ett tak i Kreml i Moskva för några dagar sedan för att hålla ett kort tv-tal där han välkomnade hela världen till fotbolls-VM i Ryssland.

– Det är en stor glädje för oss att fungera som värd för den globala fotbollsfamiljen och att få arrangera den här fenomenala festen, sa han.

Putin hoppades också att de utländska gästerna inte enbart skulle njuta av fotboll, utan också lära känna det genuina Ryssland.

– Vår unika kultur, stolta historia och rika natur. En sällsynt chans att bekanta sig med vårt glada, äkta och vänliga folk. Vi har öppnat våra hjärtan och gjort vårt yttersta för att alla ska kunna känna sig som hemma här i Ryssland, fortsatte han.

Zabivaka sparkar åt alla håll

Många i väst förknippar Putins Ryssland med hot och aggressioner. Fotbolls-VM är en gyllene chans för värdlandet att bevisa motsatsen. Frågar man Moskva är det nu dags att glömma sanktioner och konflikter för att istället spela i samma lag mot gemensamma mål.

Men redan valet av maskot fick många att tvivla.

Efter en folkomröstning valdes vargen Zabivaka som maskot framom en sibirisk tiger och en katt.

Och hur tänkte värdlandet här då?

Nån kanske misstänker att vargen har en mer positiv framtoning i den ryska mytologin. Men nej. Även där beskrivs vargen som ett farligt rovdjur som inger både respekt och rädsla. Och i ryska folksagor har vargen alltid rollen som en stark skurk som samtidigt är aningen korkad.

Maskoten Zabivaka, VM i Ryssland 2018.
Väldigt populära Zabivaka har egenskaper som vargen vare sig i rysk eller någon annan tradition har. Han vann över en tigerastronaut och en katt (som i konkurrensen alltid skulle förlora) i omröstningen där ryssar fick rösta. Maskoten Zabivaka, VM i Ryssland 2018. Bild: EPA/Sergej Tjirikov Zabivaka,FIFA:s fotbolls-VM 2018

Fifa var jättenöjd över valet och överöste Zabivaka med egenskaper som sällan förknippas med en varg.

– Vargen Zabivaka är charmerande, självsäker och social. Han är alltid rolig att umgås med och som klassens lustigkurre vet han hur man får andra att skratta, skriver Fifa.

Men framför allt:

– Han är en rättvis spelare som värdesätter sina lagkamrater och respekterar sina motståndare, menar Fifa.

Vackert så. Men faktum kvarstår: Värdlandet valde att associeras med en varg. Ett mycket vågat drag. Särskilt i dessa nervösa geopolitiska tider.

Demokratiskt folkval

Det ryska folket röstade fram vargen Zabivaka - "han som gör mål" - med en överlägsen majoritet, 53 procent. Och valet kan måhända skvallra en del om dagens Ryssland.

Kanske föll folkets val på Zabivaka därför att vargen är stark och kräver respekt.

Eller därför att vargen är ett flockdjur där gruppen måste ha en tydlig maktstruktur för att överleva. Här är det alfahanen och -honan som styr i en hierarki som alla bör anpassa sig efter.

Men helt säkert säger Zabivaka en hel del om omvärldens syn på Putinregimen.

Se här: en liten gullig varg som bara vill sparka boll, men ack så lömsk och oberäknelig

På sätt och vis är vargmaskoten den perfekta symbolen. Se här: en liten gullig varg som bara vill sparka boll, men ack så lömsk och oberäknelig. Alla tolkningar placeras i betraktarens ögon.

Är du beredd att älska eller hata den? Välj själv.

Ekonomiska självmål

Ryssland har verkligen inte sparat på resurserna i arrangemangen. Notan går på minst 11 miljarder euro och spelen är förstås de dyraste hittills.

Moskva har tvingats spendera enorma summor på att bygga nya arenor och lägga ny infrastruktur. Samtidigt är nybyggen en möjlighet för Ryssland att marknadsföra sig som en modern ekonomi som internationella investerare bättre borde utnyttja.

krestovsky stadion på avstånd
Krestovskij-stadion i S:t Petersburg är en av de nya bautaarenorna som Ryssland låtit bygga för VM. Enligt uppskattningar kostade den 600 miljoner euro. krestovsky stadion på avstånd Bild: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV Fotbollsstadion på västra delen av Krestovskijön

Kreditvärderingsinstitutet Moody's har räknat ut att spelen inte lönar sig ekonomiskt för Ryssland och att VM heller inte påverkar landets BNP på längre sikt. Men att göra vinst på spelen har heller aldrig varit Moskvas prioritet.

Här finns betydligt viktigare faktorer med i spelet.

Ryssland har under de senaste åren isolerats allt mer. Både på den politiska och ekonomiska arenan. Fotbolls-VM är en chans att bevisa, åtminstone för hemmapubliken, att allt prat om isolering är rena rama lögner.

Istället kan Moskva visa upp ett internationellt förtroende för Ryssland och peka på en vilja att samarbeta med landet.

Det faktum att nästan inga politiska världsledare tänker delta i dagens invigning oroar inte Putinregimen. Låt dem sitta hemma. Istället finns det en global miljardstor tevepublik att charma.

Politiska klacksparkar

Spelen som börjar idag är också en gyllene chans för Moskva att inleda en effektiv charmoffensiv.

I Ryssland anser man att väst för ett russofobiskt informationskrig mot landet. Ett krig där Moskva bara försvarar sig.

– De här spelen handlar inte enbart om idrott, utan är lika viktiga ur en politisk synvinkel. VM gör det möjligt för oss att bekämpa de lögner om vårt land som medier i väst ständigt kastar fram, sade ordföranden för dumans övre kammare Valentina Matvijenko till ryska nyhetsbyrån Ria.

Gianni Infantino, FIFA:s ordförande, möts med president Vladimir Putin och premiärminister Dimitrij Medvedev på arenan i Sotji.
Det var andra vargar i farten då president Putin och premiärminister Medvedev stod värd för FIFA:s ordförande Gianni Infantino i Sotji tidigare i år. Gianni Infantino, FIFA:s ordförande, möts med president Vladimir Putin och premiärminister Dimitrij Medvedev på arenan i Sotji. Bild: EPA/Alexej Nikolskij Gianni Infantino,Dmitrij Medvedev,Vladimir Putin,FIFA:s fotbolls-VM 2018

– De fotbollsturister som nu besöker vårt land kommer inte längre att tro på den här antiryska propagandan när de kommer hem igen, avslutade Matvijenko.

Från och med idag sätter myndigheterna därför in alla resurser för att polera fram en glansbild av landet.

Men charmoffensiven är också riktad mot den egna hemmapubliken.
Ryska medier har hela veckan redan rapporterat om hur utländska fotbollsturister är positivt överraskade och hur mycket de uppskattar Ryssland.

Vardagen ute i de ryska hemmen har blivit allt kärvare de senaste åren. Allt fler är besvikna över att både landets och den privata ekonomin stampar på stället.

Men ett välarrangerat fotbolls-VM kan fungera som en psykologisk dopning för det ryska folket. Ser man på! Vår regering är måhända ett inkompetent patrask, men den här fotbollsfesten var ett minne för livet. Och alla utlänningar som, äntligen, upptäckte det äkta Ryssland.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes