Hoppa till huvudinnehåll

Kerstin Kronvall: Nu kom beslutet som kan skaka Ryssland – pensionsåldern höjs

Kvinnor som går på en gata i ett snöigt Ryssland.
De unga damerna får vänta länge innan de går i pension. Kvinnor som går på en gata i ett snöigt Ryssland. Bild: Kersin Kronvall pensioner,Ryssland

Höjningen sker stegvis under en period av 16 år, meddelade premiärminister Medvedev i dag.

Alla visste att en höjning av pensionsåldern var på väg men ändå kommer den att väcka häftig debatt. Ryssarna blir väldigt tidigt pensionerade, kvinnorna redan som 55-åringar, männen vid 60.

Arkitekten bakom beslutet är Aleksej Kudrin, den tidigare finansministern som i maj utnämndes till chef för Statskontoret. Han har under många år gjort gällande att Ryssland inte klarar sin statsekonomi om inte pensionsåldern höjs. Det stod klart att höjningen skulle komma, i annat fall hade Kudrin inte tagit emot jobbet som chef för Statskontoret, alltså den som i sista hand avgör hur statens pengar används.

Kudrin själv skrev på Twitter att pensionsreformen har mognat fram: Äntligen kom beslutet. Det här är till nytta för medborgarna, pensionerna höjs, skrev Kudrin.

Han har förstås rätt, åtminstone om allt går enligt planerna och ingen ekonomisk kris fäller reformbygget.
När pensionsåldern höjs kommer de framtida pensionärerna att få en större pension än de nuvarande.

Reformbeslutet betyder att kvinnornas pensionsålder höjs från 55 år till 63 fram till år 2034. Männens pensionsålder är nu 60 år och ska år 2028 vara 65 år. Höjningen inleds stegvis från början av 2019.

För den ryska statsekonomin är pensionsreformen livsviktig. År 2018 är pensionsutgifterna 7,15 biljarder rubel, cirka 97 miljarder euro. Det är den största enskilda utgiftsposten i den ryska statens budget som för år 2018 beräknades vara 16 biljarder 515 miljarder (16 515 000 000 000) rubel.

President Vladimir Putin lät i sitt tal efter att han tillträdde sin nya period som president i maj i år förstå att pensionsreformen medför bättre ekonomi för pensionärerna och hela landet. Det är ändå knappast troligt att folket tror honom i den här frågan.

Pensionsåldern väcker starka känslor i Ryssland av minst två orsaker. En orsak är att pensionerna anses vara en rättvis belöning för utfört arbete. En annan är den låga förväntade livslängden i landet. Många anser att pensionsåldern ska vara låg eftersom särskilt männen dör så unga.

Av någon anledning är det få som ser sambandet mellan de usla pensionerna och den låga pensionsåldern.

De flesta ryssar har vant sig vid att uppleva staten och de statliga pengarna som något som inte de själva har någon andel i.

Därför tänker de sällan på att den som arbetar länge hinner betala in pensionsavgifter en längre tid.

I praktiken är det många som jobbar också efter att de har börjat lyfta pension, de ser pensionen som ett slags ålderstillägg på lönen. För många är pensionen förstås den enda inkomsten, och den är vanligtvis inte stor.

För president Vladimir Putin är pensionsreformen en stor utmaning. Aldrig under sina 18 år vid makten har han låtit fatta ett beslut som hans viktigaste väljarkår inte vill ha. De äldre ryssarna är uttalat mot högre pensionsålder. Nu marknadsför Putin reformen som en förbättring. Det blir intressant att se om den förklaringen går hem.

I sak har Putin och Kudrin rätt, en snabbt minskande befolkning kan omöjligt försörja en växande andel pensionärer.

Tidpunkten är också väl vald. Dels försvinner kanske pensionsbeslutet för en tid ur folkets medvetande i allt jubel kring fotbolls-VM som inleddes samma dag som beslutet kom, dels har Putin nyss i presidentvalet försäkrat sig om att han har ett stort stöd bland folket.

Folkets stöd är emellertid en flyktig ynnest och ett misshagligt beslut kan få Putin att framstå i en helt ny dager. Då kanske någon till exempel plockar fram ett uttalande om pensionsåldern från 2005. Under presidentens årliga telefonväkteri på tv fick han då frågan om pensionsåldern.

– Jag är emot en höjning av pensionsåldern och så länge jag är president kommer inget sådant beslut att fattas, svarade Putin.

Nu har beslutet fattats och Putin är fortfarande president. Han kommer knappast att fällas av pensionsreformen, men han kan få uppleva en berg-och-dalbana som heter duga. Det ska bli intressant att se om beslutet om pensionerna håller den skakiga färden.

Pensionsreformen berör på inget sätt de ungefär 46,5 miljoner ryssar som redan är pensionärer.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes