Hoppa till huvudinnehåll

Lugnet före fotbollsstormen: "När det blir fullt i S:t Petersburg är det vår tur"

Ett genomskinligt plakat med texten "Fifa World Cup Russia 2018".
Ett genomskinligt plakat med texten "Fifa World Cup Russia 2018". Bild: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH fotboll,FIFA:s fotbolls-VM 2018,Ryssland

Den våg av turister som Helsingfors förväntade sig att skulle komma till staden i samband med fotbolls-VM i Ryssland har ännu inte kommit igång på allvar. Staden förbereder sig också på tusentals unga spelare som kommer för Helsinki Cup och behöver någonstans att titta på matcherna.

Tanken var att fansen skulle övernatta i Helsingfors för att sedan ta tåget till S:t Petersburg för att följa med matcherna som spelas där.

Bland annat har VR utökat antalet direkttåg mellan Helsingfors och Sankt Petersburg till fyra stycken per dag. Det är också möjligt att resa till Ryssland utan visum om man har en giltig biljett till någon av matcherna.

Den här planen har ändå redan stött på en del problem. Trafikverket utför nämligen banarbeten på rutten mellan Helsingfors och S:t Petersburg under midsommarhelgen och i början av juli.

Det här leder till att fotbollsresenärerna är tvungna att göra delar av sin resa med buss mellan 22 och 24 juni och 7-8 juli.

Allegro tåg
VR har satt in extra turer med Allegro-tågen mellan Helsingfors och S:t Petersburg under VM. Allegro tåg Bild: yle tågtrafik,allegro,allegro tåg

I praktiken leder det här till att resorna kommer att ta fem och en halv timme i stället för tre och en halv som normalt.

Enligt VR:s chef för den ryska trafiken så är syftet med banarbetet att förbättra spåren inför vintern.

- Det är till allas fördel att vi förbättrar spåren. Man ska också komma ihåg att fotbolls-VM pågår i en hel månad och själva arbetet pågår bara under en kort tid.

Helsinki Cup lockar också besökare till staden

Laura Aalto är verkställande direktör för Helsinki Marketing, stadens marknadsföringsbolag. Hon säger att man hittills inte har sett så många turister som man ursprungligen hade räknat med.

- Vi har ringt runt lite till de olika hotellen och det finns ännu ganska gott om plats. Man måste också komma ihåg att det inte är alla matcher som spelas i S:t Petersburg utan det spelas ju på många olika platser i Ryssland.

Helsingin kaupungin markkinoinnin toimitusjohtaja Laura Aalto poseeraa kameralle kahvilassa
Laura Aalto Helsingin kaupungin markkinoinnin toimitusjohtaja Laura Aalto poseeraa kameralle kahvilassa Bild: tanja heino / yle verkställande direktör

Man har också förberett sig på att många unga fotbollsspelare kommer till staden i samband med Helsinki Cup som går av stapeln i mitten av juli och avslutas dagen innan VM-finalen spelas.

- Det är viktigt att organisera något för de unga spelare som kommer till Helsingfors, så som platser att titta på VM-matcherna tillsammans. Så fotboll blir en del av stadsbilden nu under sommaren.

En möjlighet är också att det finns personer som reser till Ryssland via Helsingfors men helt enkelt inte syns i statistiken.

- Det kan hända att en del övernattar vid hotell nära flygplatsen, eller kanske inte alls övernattar i Helsingfors, säger Aalto.

Aalto tror ändå att man kommer att se en större mängd turister vartefter mästerskapen fortgår.

Priserna på hotellrum i S:t Petersburg är för tillfället rekordhöga, och många hotell är fullbokade kring vissa speciella matchdatum.

- Vi tror att när det blir fullt i S:t Petersburg, då blir det vår tur, säger Laura Aalto.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen