Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Våld mot åldringar vanligare än vi tror, kom i håg att planera ditt äktenskap och i dag börjar fotbolls-VM

Maskoten Zabivaka, VM i Ryssland 2018.
Maskoten Zabivaka, VM i Ryssland 2018. Bild: EPA/Sergej Tjirikov Zabivaka,FIFA:s fotbolls-VM 2018

Inrikes:

I all romantik och lyckorus är det viktigt att komma ihåg att också vara realist, säger både familjerådgivare och advokater. Bröllopssäsongen är här och experter tipsar om att det är hälsosamt att kommunicera öppet och att skaffa ett äktenskapsförord.

Var fjärde äldre utsätts för våld eller annan dålig behandling, visar en rapport från THL. Idag uppmärksammas årsdagen för illa behandling mot äldre och det är tyvärr mycket vanligare än vi tror, säger en expert.

Forskare vill att du ska veta att bananflugan, som irriterar dig i köket speciellt på sommaren, är guld värd då det gäller att undersöka sjukdomar och utveckla mediciner. Bananflugorna har varit till stor hjälp i exempelvis forskningen av neurodegenerativa sjukdomar, såsom Alzheimers och andra minnessjukdomar, men också tarmsjukdomar med mera.

Utrikes:

I Ryssland inleds i dag fotbolls-VM och i fokus ligger positiv PR och säkerhet. Samtidigt har ryssarna valt en varg till turneringens officiella maskot vilket bjuder på en förbryllande mängd tolkningsmöjligheter. Och på tal om positiv publicitet har det inte börjat väldigt bra, då en Dumaledamot uppmanat ryska kvinnor att inte idka samlag med icke-vita män.

En finländare greps i London på söndagen misstänkt för att ha planerat brott i terroristiskt syfte. Det meddelade metropolpolisen i London i går. Inte mycket är känt om fallet eller mannen annat än att han är 29 år gammal och greps på Heathrows flygplats. Brottet skulle inte enligt polisen ske på flygplatsen.

Kulturtips: Anne Hietanen har läst Ayòbámi Adébáyòs succéroman Stanna hos mig och intervjuat författaren själv, då hon besökte Världen i byn i Helsingfors i maj. Romanen är översatt till 15 språk och behandlar familjeliv och samhället i 80-talets Nigeria.

Väder:

Det är uppehåll och i största delen av landet ganska soligt. På natten blir det västerifrån molnigare och närmast i Lappland kan lokalt förekomma något regn.

17 till 22 grader på dagen och 10 till 14 på natten.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes