Hoppa till huvudinnehåll

New York stämmer Trump och hans stiftelse – välgörenhetspengar användes för privata affärer

Trump
Trump Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

USA:s president Donald Trump har fått en stämning på nacken. Statsåklagaren i New York anklagar Trump för att själv ha använt pengar från välgörenhetsstiftelsen som bär hans namn, Donald J. Trump Foundation.

Pengarna ska bland annat ha gått till Trumps egna företag, till att renovera en av hans golfklubbar och till presidentvalskampanjen 2016. Dessutom ska Trump ha bekostat en 1,8 meter hög målning av sig själv.

Enligt åklagaren Barbara Underwood har det förekommit systematisk och olaglig politisk koordinering, och transaktioner som gynnat Trumps privata och politiska intressen.

– Som vår utredning avslöjar, Trumpstiftelsen var inget mer än ett checkhäfte för betalningar från Trump eller hans företag till välgörenhetsorganisationer, oavsett hur lagenliga de var. Det är inte hur en privat stiftelse borde fungera, säger Underwood.

Eric, Ivanka, Donald och Donald Jr Trump.
Eric, Ivanka, Donald och Donald Jr Trump. Eric, Ivanka, Donald och Donald Jr Trump. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Trump,Donald Trump,Ivanka Trump,Donald Trump, Jr.,Eric Trump

I Underwoods stämningsansökan står vidare att Trump skötte stiftelsen i enlighet med sitt eget tycke, snarare än i enlighet med lagen.

Tre av Trumps barn anklagas också för oegentligheter när det gäller hur välgörenhetspengarna har använts.

Stämningen är ett resultat av en nästan två år lång utredning som påbörjades av Underwoods föregångare, Eric Schneiderman.

Schneiderman drog även Trumps numera nedlagda universitet inför rätta misstänkt för bedrägeri.

Trump: Klappjakt från demokraternas sida

Åklagaren i New York kräver att stiftelsen upplöses och en ersättning på 2,8 miljoner dollar.

Dessutom förbjuds Trump att hålla en ordförandepost i en stiftelse baserad i New York under de kommande 10 åren. Även barnen Donald Jr, Ivanka och Eric ska blockeras från styrelseposter under ett år.

Trumpstiftelsen och presidenten själv säger att inga fel har begåtts och att det här är en klappjakt från demokraternas sida.

På Twitter kallar Trump demokraterna i New York för sjaskiga. Trump skriver slutligen att han inte kommer att ge med sig.

Hoppa över Twitterpostning

Källor: Reuters, AFP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes