Hoppa till huvudinnehåll

Nu kan amerikanerna få hem sina stupade - 65 år efter Koreakriget

Scud- och Hawk-missiler spretar upp i luften framför minnesmärke över Koreakriget, Söul.
Koreakriget kan äntligen bli historia? Scud- och Hawk-missiler framför minnesmärke över Koreakriget, Seoul. Scud- och Hawk-missiler spretar upp i luften framför minnesmärke över Koreakriget, Söul. Bild: AFP / Lehtikuva Koreakriget,missiler,Seoul

Tusentals amerikaner väntar på att äntligen få besked om sina anhöriga från Koreakriget. Det är ett av resultaten från president Trumps toppmöte med Kim Jong-Un i Singapore.

Flera miljoner mänskor dödades i Koreakriget 1950-1953. Det var följden av uppdelningen längs 38:e breddgraden.

USA förlorade över 35 000 soldater. 7 700 saknas fortfarande, resterna av dem väntas till största delen finnas i Nordkorea.

Den norra delen styrdes av Sovjetunionen och Kina. Den sydliga delen av amerikansk ockupationszon. Ett försök till återförening av Koreorna ledde i stället till krig.

”Många amerikaner har bett om hjälp”

President Trumps möte med Kim Jong-Un ledde till löften om snabba åtgärder för att hitta och returnera de amerikanska soldaternas kvarlevor.

- Många amerikaner bad mig under valkampanjen göra något åt saken. De ville veta vad som hände med deras älskade anhöriga, och de ville ha dem tillbaka hem, berättade president Donald Trump på presskonferensen i Singapore.

- Jag förklarade då att vi ju inte kommer så bra överens med Nordkorea. Men nu gör vi det. Jag frågade om det först idag, i sista minuten.

Kim Jong-Un reagerade mycket positivt, han förstod önskemålet, sa Trump.

Kim Jong-Un och Donald Trump i högtidlig signering av dokument i Singapore.
Ett dokument med få punkter skrevs under i Singapore. Hemsändningen av soldaternas kvarlevor finns med. Kim Jong-Un och Donald Trump i högtidlig signering av dokument i Singapore. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,Kim Jong-un,diplomati,avtal,flaggor

Brutalt krig

Presidenten fick på presskonferensen en fråga om de mänskliga rättigheterna i Nordkorea. Men han valde att nämna de amerikanska soldaterna i stället.

- Det var ju ett mycket brutalt krig. Men nu kommer de 6 000 stupade soldaternas kvarlevor hem, lovade presidenten.

En miljon soldater stupade i Koreakriget, från Nordkorea respektive Sydkorea. 600 000 kinesiska soldater dödades.

Nordkorea har tidvis tillåtit hemtransport av kvarlevor, men det rör sig om bara några hundra. Nu kommer identifieringsarbetet och hemtransporten igång igen, enligt det dokument som undertecknades.

Lång ovetskap

I Fox News berättade John Zimmerly om sin far som var pilot och som försvann under kriget.

- Beskedet kom om att pappa var försvunnen. Vi skulle få veta om det kom mer information, berättar John Zimmerly.

Han var då omkring fem år, och det var han som varje dag gick till postlådan i hopp om ett brev från militären. Men det kom ingenting.

Zimmerly har bedrivit privata efterforskningar, och varit aktiv i de nätverk och lobbygrupper som jobbar med anhöriga till de stupade. Några amerikaner har också lyckats besöka Nordkorea i sina ansträngningar för att finna sanningen.

DNA kan ge svar om obehagliga detaljer

Nu hoppas han att DNA-prov från kvarlevorna ska ge besked. Inte bara om dem man visste var döda, utan också om dem som man inte visste något om. En del blev krigsfångar, andra bara försvann.

En talesman för veteraner i utländska krig berättar i tidskriften Time om arbetet med att hitta de döda. Många finns i massgravar och är ganska lätta att hitta och identifiera, säger Joe Davis i Time.

På grund av väderförhållandena med torra och kalla vintrar hoppas han hitta hela skelett. Identifieringsplattor och kläder kan underlätta identifieringen.

Å andra sidan är gränstrakterna förbjuden mark, med många minor och försvarsanläggningar.

Man i uniform läser väggtidning i Nordkorea, med bilder från toppmötet mellan Trump och Kim Jong-Un
Stort intresse i Nordkorea för nyheter från toppmötet med Trump. Man i uniform läser väggtidning i Nordkorea, med bilder från toppmötet mellan Trump och Kim Jong-Un Bild: AFP / Lehtikuva Nordkorea,Sydkorea,USA,Koreakriget

Äntligen fred?

Det är många i USA som är nöjda med presidentens insats gällande Nordkorea. Inte bara i de stora frågorna om kärnvapennedrustning, utan också för de stupades anhöriga.

En förhoppning är att Koreakriget formellt ska kunna avslutas i ett fredsavtal, efter 65 år. Tillsvidare råder bara ett vapenstillestånd mellan parterna.

Det är oklart hur väl det går med nedrustningen av kärnvapen i Nordkorea. Men för de tusentals anhöriga till de amerikanska soldaterna är det här en ännu större nyhet, säger Joe Davis i Time.

Källor: Fox News, Time, Washington Post, UPI

Läs mera:

USA:s utrikesminister Pompeo: Sanktionerna mot Nordkorea lyfts efter "fullständig nedrustning"

De internationella sanktionerna mot Nordkorea kommer inte att lyftas före Nordkorea kan bevisa en fullständig nedrustning av kärnvapen, säger USA:s utrikesminister Mike Pompeo, som befinner sig på resa för att träffa representanter för USA:s allierade i Östasien, Sydkorea och Japan.