Hoppa till huvudinnehåll

Positiv publicitet och sträng säkerhet – Ryssland redo för fotbolls-VM

Fotbollsfan utanför stadion i S:t Petersburg dagen innan fotbolls-VM drar igång.
Fotbollsfan utanför stadion i S:t Petersburg dagen före fotbolls-VM. Fotbollsfan utanför stadion i S:t Petersburg dagen innan fotbolls-VM drar igång. Bild: Lehtikuva fotboll,världsmästerskapstävlingar,St Petersburg,FIFA:s fotbolls-VM 2018

Positiv publicitet och sträng säkerhet står i fokus för värdlandet Ryssland när fotbolls-VM sparkar igång i dag. Samtidigt lyfter medborgaraktivister fram en egen agenda.

Under fotbolls-VM är säkerheten är en av de svåraste utmaningarna för värdlandet Ryssland.

Ett problem är de ryska fotbollshuliganer som vill ställa till med slagsmål. Här har polisen tagit till hårda preventiva metoder och de flesta experter är överens om att den faran inte längre existerar.

– Polisen arbetar nu mycket aktivt med fotbollshuliganerna och deras ledare, säger sportjournalisten Boris Chodorovskij i S:t Petersburg.

– Polisen har de senaste två åren tagit kontroll över de här organisationerna, fortsätter han. Myndigheterna upprepar ständigt att läget är under kontroll och att inga våldshandlingar är möjliga.

Boris Chodorovskij
Boris Chodorovskij Boris Chodorovskij Bild: Anders Mård FIFA:s fotbolls-VM 2018

Strikta begränsningar

Terroristhotet tvingas de ryska myndigheterna ta på största allvar.

Därför har också säkerheten skruvats upp under fotbolls-VM med mycket polis ute på gatorna och stora begränsningar både för rörelse- och mötesfriheten. Inga politiska möten är tillåtna så länge turneringen pågår.

Alla tågstationer, hamnar och flygfält kontrollerar nu passagerare betydligt striktare. Även alla bussar måste vara uppkopplade till det ryska satellitsystemet.

De ryska hamnarna tar inte emot fartyg som är lastade med farligt klassade ämnen.

Luftrummet ovanför de elva städer som arrangerar matcher är också rigoröst reglerat.

Ingen negativ rapportering

Ryssland ser också VM som en möjlighet att motarbeta den negativa publicitet och den russofobi som Moskva anser att särskilt västliga medier har gjort sig skyldiga till de senaste åren.

Vi ville utnyttja fotbolls-VM för att kunna föra en öppen dialog om saker som annars sopas undan i vårt samhälle― Olga Poljakova

Istället försöker nu myndigheterna lyfta fram en polerad bild av samhället.

I Petersburg gör staden sitt yttersta så att fotbollsturisterna också skulle ta del av stadens stolta historia och klassiska kulturutbud.

Staden har också satsat stort på ett torg i absoluta centrum där fotbollsfans kan samlas för att se på matcherna från gigantiska teveskärmar.

Torget rymmer 15 000 personer och bjuder också på konserter.

Aktivister pratar diskriminering

Runt hörnet från torget har en grupp lokala medborgaraktivister öppnat en egen samlingsplats för de fotbollsturister som vill få en annan bild av det ryska samhället än den officiella.

– Vi ville utnyttja fotbolls-VM för att kunna föra en öppen dialog om saker som annars sopas undan i vårt samhälle, berättar Olga Poljakova som koordinerar projektet.

Olga Poljakova
Olga Poljakova Olga Poljakova Bild: Yle/Anders Mård FIFA:s fotbolls-VM 2018

– Teman som har att göra med mänskliga rättigheter och diskriminering är tabubelagda i vårt samhälle, fortsätter hon. Dessutom finns det en officiell agenda som bara är en imitation, där man pratar om att allt är perfekt i Ryssland och att det finns en massa statliga organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter. Men i verkligheten är de bara fiktiva organisationer med en fiktiv verksamhet.

Aktivisternas samlingsplats fungerar under hela VM, och här lovar man respektera alla olika minoriteter, bekämpa rasism och försvara tolerans.

– Vi vill också se till att HBTQ-personer känner sig välkomna, säger den andra koordinatorn Alfred Miniahmetov.

– Jag hoppas verkligen att våra myndigheter gör sitt yttersta för att stoppa eventuella provokatörer. Vårt land har inte råd med mer negativ publicitet i de här frågorna.

Alfred Miniahmetov
Alfred Miniahmetov Alfred Miniahmetov Bild: Yle/Anders Mård FIFA:s fotbolls-VM 2018

Centret fungerar också som en alternativ turistbyrå som arrangerar guidade turer till Petersburgs moderna kulturscen men också till lokala hantverkare och stadens politiska aktivism under årens lopp.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes