Hoppa till huvudinnehåll

Ryskt självmål redan innan VM-avsparken: Politiker avråder ryska kvinnor från att ha sex med "andra raser"

Etualalla värikäs jalkapallo ja taustalla lapsia jalkapallokentällä.
Etualalla värikäs jalkapallo ja taustalla lapsia jalkapallokentällä. Bild: Janne Lindroos / Yle HJK Helsingfors,fotboll,motion

Ordförande för Dumans utskott för familjer, kvinnor och barn, Tamara Pletneva, vill inte att fotbolls-VM för med sig en likadan våg av "multikulturella" barn som landet såg efter OS i Moskva 1980. Enligt henne själv är det ett klassiskt "kan någon tänka på barnen"-tänk som ligger bakom.

Pletneva säger sig vara orolig för kvinnornas och barnens välmående. Hon säger att samlag med utländska män leder till att de ryska kvinnorna blir ensamstående mammor till barn med blandad etnicitet. Det här är enligt Pletneva dåligt.

Och, fortsätter hon, till och med om den ryska kvinnan gifter sig med den utländska mannen blir det ofta katastrof: Förhållandena slutar ofta dåligt och kvinnorna kan bli av med sina barn, varnar hon.

Inte rasist, men...

Varken ett lyckligt förhållande, en god tillvaro som ensamstående mamma eller abort är alternativ för Pletneva, medlem av det kommunistiska partiet KPRF.

- Vi måste föda våra barn. Dessa barn lider och har lidit sedan Sovjettiden, säger Pletneva, som varit med sedan Sovjettiden, till radiostationen Govorit Moskva enligt AFP.

- Det är en sak om de är samma ras men en helt annan om de tillhör en annan ras. Jag är inte en nationalist men oavsett vet jag att barn lider. De är övergivna, och det är det, de stannar här med mamma.

Pletneva försäkrar att hon inte har något emot etnicitetsöverskridande relationer men hon önskar kärleksfulla äktenskap, och hon tror inte att det händer så ofta.

Varken ryska myndigheter eller FIFA har kommenterat uttalandet.

Läs också