Hoppa till huvudinnehåll

Testa en krämig fänkålsgratäng med stekta tomater

Fänkål är en fantastisk grönsak som blir mjäll och god i en gratäng. I det här receptet får fänkålen verkligen spela huvudrollen medan birollen innehas av smakrika stekta tomater.

Fänkålsgratäng

Ingredienser:
(4 portioner)

  • 4 st fänkål
  • 30 gram parmesan
  • 2.5 deciliter grädde
  • 2 st äggula
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja
  • Gör så här:

  1. Skär fänkål i tunna klyftor.
  2. Koka klyftorna i lättsaltat vatten ca 4 minuter tills de är nästan mjuka.
  3. Lägg i en oljad form.
  4. Vispa äggula lätt med grädde, lite salt och svartpeppar.
  5. Strö riven parmesan på fänkålen och slå över äggstanningen.
  6. Gratinera i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter tills äggstanningen blir gyllenbrun och lite krämig.

Stekta tomater

Stekta tomater i en stekpanna.
Stekta tomater i en stekpanna. Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,Paul Svensson

Ingredienser

  • 8 inhemska tomater
  • 1 deciliter kalamata oliver, urkärnade
  • olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 deciliter rostat bovete
  • 1 kvist rosmarin
  • svartpeppar
  • Gör så här:

    1. Torka oliver i mikrovågsugn på full effekt i 2 + 2 minuter.
    2. Halvera tomaterna.
    3. Krydda med peppar.
    4. Stek hastigt på båda sidor i olivolja, vitlök och rosmarin.
    5. Smula över torkade oliver, rostat bovete, finskuren rosmarin och tunt skivade fänkålsstjälkar.
    6. Bra att veta om fänkål:

      Klyfta fänkålen så att lite av rotstocken följer med. Då håller de bättre ihop under tillagningen.

      Fänkål kan lätt upplevas seg om man inte skär den tvärs över fibrerna.

      Rosta helt bovete

      Sätt ugnen på 150 grader. Rosta bovete i 15 minuter med lite salt. Ringla över lite olivolja medan bovetet är varmt. Förvara som krydda i tätslutande glasburk. Rostat bovete passar utmärkt också i sallad.

      Portion med fänkålsgratäng och stekta tomater.
      Portion med fänkålsgratäng och stekta tomater. Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),recept,Paul Svensson,Fänkål,tomat

    Strömsö

    Bilder på Instagram

    Vi i rutan

    • Camilla Forsén-Ström

      Camilla Forsén-Ström

      Konstexpert
    • Elin Skagersten-Ström.

      Elin Skagersten-Ström

      Redaktör

      Programledare för Strömsö.

    • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

      Jonas Sundström

      Programvärd och redaktör

      Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

    • Jim Björni

      Jim Björni

      Redaktör
    • Lee Esselström

      Lee Esselström

      Redaktör

      Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

    • Owe Salmela.

      Owe Salmela

      Florist
    • Örtexpert Alexandra De Paoli

      Alexandra De Paoli

      Örtterapeut

      Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

    • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

      Anders Samuelsson

      Kock

      Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

    Nyligen publicerat - Strömsö

    • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

      Den här versionen är dessutom glutenfri.

      Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

    • Femte veckomenyn – Vegval

      Era bästa vegetariska vardagsrätter.

      Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

    • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

      Min fyraårings favoritsoppa.

      Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

    • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

      En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

      Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

    • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

      Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

      Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

    • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

      En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

      Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

    • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

      Så tar du tillvara vitkål och kålrot

      Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

    • Baka lökpaj med franska influenser

      En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

      Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Mari Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin 1/2 citronsaft

    • Fjärde veckomenyn – Vegval

      Era bästa vegetariska vardagsrätter.

      Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.

    • Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

      Proteinerna får du på köpet.

      Enkel grönsakssås med bönpasta Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.