Hoppa till huvudinnehåll

Testa en krämig fänkålsgratäng med stekta tomater

Fänkål är en fantastisk grönsak som blir mjäll och god i en gratäng. I det här receptet får fänkålen verkligen spela huvudrollen medan birollen innehas av smakrika stekta tomater.

Fänkålsgratäng

Ingredienser:
(4 portioner)

  • 4 st fänkål
  • 30 gram parmesan
  • 2.5 deciliter grädde
  • 2 st äggula
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja
  • Gör så här:

  1. Skär fänkål i tunna klyftor.
  2. Koka klyftorna i lättsaltat vatten ca 4 minuter tills de är nästan mjuka.
  3. Lägg i en oljad form.
  4. Vispa äggula lätt med grädde, lite salt och svartpeppar.
  5. Strö riven parmesan på fänkålen och slå över äggstanningen.
  6. Gratinera i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter tills äggstanningen blir gyllenbrun och lite krämig.

Stekta tomater

Stekta tomater i en stekpanna.
Stekta tomater i en stekpanna. Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,Paul Svensson

Ingredienser

  • 8 inhemska tomater
  • 1 deciliter kalamata oliver, urkärnade
  • olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 deciliter rostat bovete
  • 1 kvist rosmarin
  • svartpeppar
  • Gör så här:

    1. Torka oliver i mikrovågsugn på full effekt i 2 + 2 minuter.
    2. Halvera tomaterna.
    3. Krydda med peppar.
    4. Stek hastigt på båda sidor i olivolja, vitlök och rosmarin.
    5. Smula över torkade oliver, rostat bovete, finskuren rosmarin och tunt skivade fänkålsstjälkar.
    6. Bra att veta om fänkål:

      Klyfta fänkålen så att lite av rotstocken följer med. Då håller de bättre ihop under tillagningen.

      Fänkål kan lätt upplevas seg om man inte skär den tvärs över fibrerna.

      Rosta helt bovete

      Sätt ugnen på 150 grader. Rosta bovete i 15 minuter med lite salt. Ringla över lite olivolja medan bovetet är varmt. Förvara som krydda i tätslutande glasburk. Rostat bovete passar utmärkt också i sallad.

      Portion med fänkålsgratäng och stekta tomater.
      Portion med fänkålsgratäng och stekta tomater. Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),recept,Paul Svensson,Fänkål,tomat

    Strömsö

    Bilder på Instagram

    Vi i rutan

    Nyligen publicerat - Strömsö

    • Svep ihop en vegetarisk tomatpasta som vardagsmat

      Gör tomatsåsen själv och frys ner för vardagsbehov.

      Den här pastan förutsätter att du redan kokat ihop Pauls mustiga tomatsås. Sedan är det en enkel match att svepa ihop denna läckra pastarätt.

    • Tomatstroganoff med korv - en smarrig vardagsrätt

      Mustig hemlagad tomatsås, lök, grädde och korv - voilá!

      Den här stroganoffen med korv förutsätter att du redan lagat en sats av Pauls mustiga tomatsås. Sedan tar det inte många minuter att skära upp korv och koka ihop denna ryskinspirerade rätt.

    • Låt tomatsåsen göra pizzan!

      En riktigt god hemlagad tomatsås är basen för läcker pizza.

      Pizzabaket börjar med att du kokar ihop Pauls mustiga tomatsås.

    • Pauls pizzakanter med tomatsås

      Frasiga och välkryddade till valfri god dipp.

      Pizzakanter låter inte som någon höjdare. Men om man gör enkom bara kanter blir det en riktig höjdare. Viktigt att man har en riktigt god tomatsås till, någonting gott att dippa i och att man kavlar degen tunt så att det egentligen inte blir några kanter.

    • Pauls inkokta kräftor

      Hemligheten med goda kräftor är att få till en smakrik lag.

      Hemligheten med goda kräftor är att få till en ordentlig lag. Slå bort den färdiga lagen som de frysta kräftorna ligger i och gör en egen. Slutresultatet blir mycket godare och fräschare.

    • Västerbottenpaj med rostade sesamfrön

      Ett gott tilltugg till kräftor och havets andra läckerheter.

      En enkel paj med god ost och med smak av rostade sesamfrön och kummin. Ett gott tilltugg till kräftor och havets andra läckerheter.

    • Baka muffins och bröd på grillen

      Brödet kallas ficelle och är en lång, smal baguett.

      Här bakar vi både ett läckert bröd och muffins. Muffins är ju ganska söta i sig, så att göra dem med syrliga bär ger en skön balans.