Hoppa till huvudinnehåll

Testa en krämig fänkålsgratäng med stekta tomater

Fänkål är en fantastisk grönsak som blir mjäll och god i en gratäng. I det här receptet får fänkålen verkligen spela huvudrollen medan birollen innehas av smakrika stekta tomater.

Fänkålsgratäng

Ingredienser:
(4 portioner)

  • 4 st fänkål
  • 30 gram parmesan
  • 2.5 deciliter grädde
  • 2 st äggula
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja
  • Gör så här:

  1. Skär fänkål i tunna klyftor.
  2. Koka klyftorna i lättsaltat vatten ca 4 minuter tills de är nästan mjuka.
  3. Lägg i en oljad form.
  4. Vispa äggula lätt med grädde, lite salt och svartpeppar.
  5. Strö riven parmesan på fänkålen och slå över äggstanningen.
  6. Gratinera i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter tills äggstanningen blir gyllenbrun och lite krämig.

Stekta tomater

Stekta tomater i en stekpanna.
Stekta tomater i en stekpanna. Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,Paul Svensson

Ingredienser

  • 8 inhemska tomater
  • 1 deciliter kalamata oliver, urkärnade
  • olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 deciliter rostat bovete
  • 1 kvist rosmarin
  • svartpeppar
  • Gör så här:

    1. Torka oliver i mikrovågsugn på full effekt i 2 + 2 minuter.
    2. Halvera tomaterna.
    3. Krydda med peppar.
    4. Stek hastigt på båda sidor i olivolja, vitlök och rosmarin.
    5. Smula över torkade oliver, rostat bovete, finskuren rosmarin och tunt skivade fänkålsstjälkar.
    6. Bra att veta om fänkål:

      Klyfta fänkålen så att lite av rotstocken följer med. Då håller de bättre ihop under tillagningen.

      Fänkål kan lätt upplevas seg om man inte skär den tvärs över fibrerna.

      Rosta helt bovete

      Sätt ugnen på 150 grader. Rosta bovete i 15 minuter med lite salt. Ringla över lite olivolja medan bovetet är varmt. Förvara som krydda i tätslutande glasburk. Rostat bovete passar utmärkt också i sallad.

      Portion med fänkålsgratäng och stekta tomater.
      Portion med fänkålsgratäng och stekta tomater. Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),recept,Paul Svensson,Fänkål,tomat

    Strömsö

    Bilder på Instagram

    Vi i rutan

    • Camilla Forsén-Ström

      Camilla Forsén-Ström

      Konstexpert
    • Elin Skagersten-Ström.

      Elin Skagersten-Ström

      Redaktör

      Programledare för Strömsö.

    • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

      Jonas Sundström

      Programvärd och redaktör

      Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

    • Jim Björni

      Jim Björni

      Redaktör
    • Lee Esselström

      Lee Esselström

      Redaktör

      Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

    • Owe Salmela.

      Owe Salmela

      Florist
    • Örtexpert Alexandra De Paoli

      Alexandra De Paoli

      Örtterapeut

      Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

    • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

      Anders Samuelsson

      Kock

      Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

    Nyligen publicerat - Strömsö