Hoppa till huvudinnehåll

Vad krävs för att komma in på ditt gymnasium? Här kan du kolla skolornas antagningsgränser

Studenter
Studenter Bild: Lehtikuva studenter,studentexamen,gymnasiet

Det är nu klart vem som har blivit antagen till landets olika gymnasie- och yrkesskolor. I vårens gemensamma ansökan till gymnasie- och yrkesutbildning fick 65 200 en studieplats, visar Utbildningsstyrelsens sammanställning.

I årets gemensamma ansökan blev 31 100 antagna till en gymnasieutbildning, och 34 100 till en yrkesutbildning. Det totala antalet sökande var 71 900 i hela landet, varav 56 000 nu gick ut grundskolan.

Till den svenskspråkiga utbildningen sökte 3 580 personer, och 3 180 fick en studieplats. Till gymnasierna antogs sammanlagt nästan 2 000 elever av 2 600 sökande, och till yrkesutbildningen 1 200 av drygt 1 700 sökande.

Sett till hela landet fick 97 procent av dem som sökte direkt efter grundskolan en studieplats. Motsvarande siffra för den svenskspråkiga utbildningen var 99 procent.

De mest krävande skolorna koncentrerade till Helsingfors

Generellt kan man säga att gymnasiernas popularitet ökat lite även i år. 58 procent sökte till en gymnasieutbildning i år, medan andelen ifjol var 57 procent.

betyg
betyg Bild: Yle/Katarina Lind Betyg

Konkurrensen om studieplatserna var som hårdast i huvudstadsregionen. Bland de gymnasier som har de högsta antagningsgränserna finns flera i Helsingfors. Många skolor är också specialskolor eller privatägda.

Högst medelvitsord kräver Helsingfors Finska Samskola SYK, där sökande till den engelskspråkiga linjen måste ha ett medeltal på 9,69.

I tabellen ser du vilka medelvitsord som krävdes för de svenskspråkiga gymnasierna i år. Tabellen baserar sig på Yle Uutisets översikt.

Antagningsgränser 2018

SkolaAntagningsgräns
Björneborgs svenska samskola7,77
Borgå gymnasium 7
Brändö gymnasium7,25
Ekenäs gymnasium7
Gymnasiet Grankulla samskola8,46
Gymnasiet Lärkan8,38
Gymnasiet i Petalax6,15
Hangö gymnasium6,8
Helsinge gymnasium6,5
Jakobstads gymnasium7
Karis-Billnäs gymnasium7,33
Karleby svenska gymnasium7,08
Katedralskolan i Åbo7,38
Kimitoöns gymnasium7,23
Korsholms gymnasium6,17
Kotka svenska samskola6,83
Kristinestads gymnasium6,25
Kronoby gymnasium7,31
Kyrkslätts gymnasium7,33
Lovisa gymnasium7,08
Mattlidens gymnasium7,5
Närpes gymnasium7,42
Pargas svenska gymnasium7,42
Pedersöre gymnasium7,08
Sibbo gymnasium 7
Steinerskolan7,06
Svenska privatskolan i Uleåborg7,42
Svenska samskolan i Tammerfors7
Topeliusgymnasiet i Nykarleby7
Tölö gymnasium7,5
Vasa gymnasium7
Vasa Svenska Aftonläroverkingen gräns
Vasa övningsskola8,08
Virkby gymnasium7
Vörå samgymnasium6,62

Forskare: Spelar ingen roll i vilket gymnasium du går

I Finland finns ett par privatägda gymnasier där också antagningskraven ofta är höga. Men att gå i ett privat eller offentligt gymnasium spelar ingen större roll för studieprestationen, visar forskning som Statens ekonomiska forskningscentral VATT nyligen presenterade.

VATT:s studie visar att elever på privata och offentliga gymnasier är nästan lika framgångsrika vid studentskrivningarna när man beaktar skillnader i utgångsnivå och andra bakomliggande faktorer.

– Det berättar att undervisningen har en jämn kvalitet. I Finland finns tillräckligt med bra lärare i alla skolor, säger forskaren Mika Kortelainen som medger att han överraskades av hur jämn undervisningskvaliteten mellan privata och offentliga skolor är.

Det viktigaste är att man får en gymnasieplats och helst i den stad där man bor― Mika Kortelainen, forskare på VATT

Enligt Kortelainen klarar sig bra elever var som helst. Så även om man inte klarade av att nå antagningsgränsen till en elitskola är det ingenting att bekymra sig för, tycker Kortelainen.

– Våra forskningsresultat visar att det inte spelar någon roll i vilket gymnasium man avlägger studentexamen. Det viktigaste är att man får en gymnasieplats och helst i den stad där man bor.

VATT studerar för tillfället hur en studentexamen från ett elitgymnasium påverkar chanserna att få en studieplats eller hur man klarar sig i arbetslivet. Resultaten utlovas senare i år.

Studentexamen
Studentexamen Bild: Lehtikuva studenter,studentexamen,gymnasiet

Från och med den 14 juni publicerar läroanstalterna sina antagningsresultat och studieplatserna ska tas emot senast den 28 juni.

Utbildningsstyrelsen påminner om att de som fortfarande är utan en studieplats kan få en plats via skolornas egna ansökningar. De lediga studieplatserna finns på studieinfo.fi från och med den 15 juni, eller på skolornas egna webbsidor.