Det är nu klart vem som har blivit antagen till landets olika gymnasie- och yrkesskolor. I vårens gemensamma ansökan till gymnasie- och yrkesutbildning fick 65 200 en studieplats, visar Utbildningsstyrelsens sammanställning.
I årets gemensamma ansökan blev 31 100 antagna till en gymnasieutbildning, och 34 100 till en yrkesutbildning. Det totala antalet sökande var 71 900 i hela landet, varav 56 000 nu gick ut grundskolan.
Till den svenskspråkiga utbildningen sökte 3 580 personer, och 3 180 fick en studieplats. Till gymnasierna antogs sammanlagt nästan 2 000 elever av 2 600 sökande, och till yrkesutbildningen 1 200 av drygt 1 700 sökande.
Sett till hela landet fick 97 procent av dem som sökte direkt efter grundskolan en studieplats. Motsvarande siffra för den svenskspråkiga utbildningen var 99 procent.
De mest krävande skolorna koncentrerade till Helsingfors
Generellt kan man säga att gymnasiernas popularitet ökat lite även i år. 58 procent sökte till en gymnasieutbildning i år, medan andelen ifjol var 57 procent.
Konkurrensen om studieplatserna var som hårdast i huvudstadsregionen. Bland de gymnasier som har de högsta antagningsgränserna finns flera i Helsingfors. Många skolor är också specialskolor eller privatägda.
Högst medelvitsord kräver Helsingfors Finska Samskola SYK, där sökande till den engelskspråkiga linjen måste ha ett medeltal på 9,69.
I tabellen ser du vilka medelvitsord som krävdes för de svenskspråkiga gymnasierna i år. Tabellen baserar sig på Yle Uutisets översikt.
Antagningsgränser 2018
Forskare: Spelar ingen roll i vilket gymnasium du går
I Finland finns ett par privatägda gymnasier där också antagningskraven ofta är höga. Men att gå i ett privat eller offentligt gymnasium spelar ingen större roll för studieprestationen, visar forskning som Statens ekonomiska forskningscentral VATT nyligen presenterade.
VATT:s studie visar att elever på privata och offentliga gymnasier är nästan lika framgångsrika vid studentskrivningarna när man beaktar skillnader i utgångsnivå och andra bakomliggande faktorer.
– Det berättar att undervisningen har en jämn kvalitet. I Finland finns tillräckligt med bra lärare i alla skolor, säger forskaren Mika Kortelainen som medger att han överraskades av hur jämn undervisningskvaliteten mellan privata och offentliga skolor är.
Det viktigaste är att man får en gymnasieplats och helst i den stad där man bor
Enligt Kortelainen klarar sig bra elever var som helst. Så även om man inte klarade av att nå antagningsgränsen till en elitskola är det ingenting att bekymra sig för, tycker Kortelainen.
– Våra forskningsresultat visar att det inte spelar någon roll i vilket gymnasium man avlägger studentexamen. Det viktigaste är att man får en gymnasieplats och helst i den stad där man bor.
VATT studerar för tillfället hur en studentexamen från ett elitgymnasium påverkar chanserna att få en studieplats eller hur man klarar sig i arbetslivet. Resultaten utlovas senare i år.
Från och med den 14 juni publicerar läroanstalterna sina antagningsresultat och studieplatserna ska tas emot senast den 28 juni.
Utbildningsstyrelsen påminner om att de som fortfarande är utan en studieplats kan få en plats via skolornas egna ansökningar. De lediga studieplatserna finns på studieinfo.fi från och med den 15 juni, eller på skolornas egna webbsidor.