Hoppa till huvudinnehåll

VM-laddande landslagschefen fick nog av Zlatans upprepade utspel: ”Tar en jävla massa energi och tid att lösa upp”

Zlatan Ibrahimovic.
PR-trick eller uppriktiga passningar? Hur som haver är Zlatan Ibrahimovic i händelsernas centrum, igen. Zlatan Ibrahimovic. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Zlatan Ibrahimović

På måndag kör fotbolls-VM igång för Sveriges del – men det är Zlatan Ibrahimovic som stjäl all uppmärksamhet i landet. Det senaste utspelet, där Ibrahimovic hävdade att han bestämmer vem som blir landslagstränare, fick till och med det svenska fotbollsförbundet att haja till.

Det har varit en Zlatan-betonad VM-uppladdning för Sveriges del. Efter att det svenska landslaget sensationellt slog ut Italien i VM-kvalet öppnade Ibrahimovic plötsligt för att spela i VM.

Ibrahimovic, som avslutade landslagskarriären efter fotbolls-EM 2016, lekte länge och väl med pressen förrän det slutliga beskedet kom – det blir ingen Zlatan i Ryssland – åtminstone inte på plan.

Enligt Expressen dök Ibrahimovic upp i Moskva på torsdagsförmiddagen för ett reklamjippo för sin nya sponsor och snacket gick snabbt in på landslagsfotboll.

Tidningen frågade Ibrahimovic om han fortfarande har kontakt med spelarna i landslaget och då menade LA Galaxy-anfallaren att han de facto sitter på all makt inom fotbollsförbundet.

– Inte så mycket med spelarna, mer med folket i förbundet. Det är jag som har kontrollen och bestämmer vem som ska vara coach och vem som inte ska vara coach, säger Ibrahimovic till Expressen.

"Jag är inte där, så ni har ingen press på er"

Efter att ha pikat tidningens analys om att det svenska landslaget inte behöver honom skickade Ibrahimovic en hälsning till landslaget:

– Bara njut. Det är ingen press, för jag är inte där.

Landslagschefen Lasse Richt fick förstås ta ställning till uttalandet. Till Expressen säger han att man ska ta allt som Zlatan säger med glimten i ögat.

– Det klart att det inte är så. Jag vet inte varför han har sagt så men det klart att det inte är han som bestämmer över vem som ska bli coach, säger Richt.

Lasse Richt diskuterar med Andreas Granqvist.
Lasse Richt (i mitten) diskuterar med Andreas Granqvist. Lasse Richt diskuterar med Andreas Granqvist. Bild: imago/IBL/All Over Press Sveriges herrlandslag i fotboll

Men i en kommentar till Fotbollskanalen låter det som att landslagsledningen fått nog.

– Vi försöker ju att parera alla frågor. I går var det några frågor som inte handlade om matchen mot Sydkorea, det här är ju ert jobb. Det får vi leva med.

– Men om du frågar mig så tar det en jävla massa energi och tid att lösa upp frågorna, och det gäller inte bara mig utan andra ledare också, säger Richt och vill inte svara på frågan om han önskat sig att Zlatan skulle sluta med sina utspel.

Sverige inleder sitt VM med att möta Sydkorea klockan 15 på måndag. Yle sänder matchen med svenskt referat.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport