Hoppa till huvudinnehåll

Åskådare dog då rallybil slungades in i publiken under FM-tävlingarna i Seinäjoki

En allvarlig olycka har inträffat vid FM-tävlingarna i rally i Seinäjoki. En åskådare avled efter att en av tävlingsbilarna körde av vägen. Ett videoklipp visar utkörningen (varning för starka bilder, offret syns inte i klippet).

Enligt polisen är den avlidna en kvinna, som omedelbart dog efter att ha blivit överkörd.

Olyckan inträffade vid 19.30-tiden på fredagskvällen under tävlingens första specialsträcka. Den andra specialsträckan skulle ha inletts klockan 19.48 men tävlingen har nu avbrutits på grund av olyckan.

Arrangören Erkki Hemminki bekräftar för Yle att det rör sig om en av bilarna i rallyt som har kört över en åskådare. Enligt Hemminki har räddningspersonal anlänt till platsen.

Enligt tidningen Ilkka har även chauffören i olycksbilen skadats och förts till sjukhuset.

Mål.
Målet. Mål. Bild: Lehtikuva rally

"Åskådarplatserna är allmänt trygga"

Rallyredaktören Timo Pulkkinen säger till Yle Uutiset att det är frågan om en väldigt ovanlig olycka: bilen körde på en sten och slungades in i publiken.

– Åskådarplatserna på rallytävlingar i Finland är allmänt trygga och olyckor som denna är ytterst sällsynta.

Juhani Pakari, ordförande för Finska centralförbundet för motorsport AKK-Motorsport, uttrycker sitt deltagande i ett pressmeddelande.

– Extremt sorgligt. Trots att vi ännu inte vet något om detaljerna kring olyckan är det självklart att sådant här inte får hända. Polisen utreder olyckan och vi undersöker på vår sida det som hänt. Jag vill framföra mitt uppriktiga deltagande till den omkomna åskådarens anhöriga.

Arrangörerna skriver i en tweet att tävlingen fortsätter normalt i morgon på lördagen.

Hoppa över Twitterpostning

Tidningen Ilkka var först med nyheten.

Läs mera:

Motorsportförbundets ordförande Juhani Pakari talar.

Motorsportförbundet efter rallyolyckan som krävde ett dödsoffer: "Publikområdet var klassificerat som farligt men inte förbjudet"

Polisen utreder olyckan i Seinäjoki och kommer senare att meddela om det hela leder till en förundersökning. Juhani Pakari som är ordförande för motorsportförbundet AKK-Motorsport beklagar det skedda men säger att åskådarna var medvetna om att publikområdet var farligt och att säkerheten i Finland är hög i ett internationellt perspektiv.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport