Hoppa till huvudinnehåll

Att Sipilä målade upp Centern som grönt satte fart på De gröna – också kärnkraften finns på agendan när partiet ska charma förorten

Vihreitten puheenjohtaja Touko Aalto.
De grönas partiordförande Touko Aalto leder sitt parti till Korso. Vihreitten puheenjohtaja Touko Aalto. Bild: Sasha Silvala / YLE Touko Aalto,riksdagen,De Gröna

De gröna samlas på veckoslutet för partikongress i Korso i Vanda. Några dramatiska personval står inte på agendan, men desto mer diskussion om innehållet i partiets politik.

De gröna behandlar ett nytt målsättningsprogram för år 2019-2023. Het debatt är att vänta om bland annat energifrågorna.

I programmet står att De gröna förhåller sig positivt till forskning och utveckling av all teknologi som har låga utsläpp och är miljövänlig. ”De senaste kärnkraftsprojekten i Finland har varit långsamma och problematiska. Vi vill inte ha fler sådana”, står det i beslutsförslaget.

En del gröna tycker texten är för vag, och vill ha klarare besked om kärnkraften.

Marjo Tapaninen från Uleåborg har lämnat in ändringsförslag. Hon vill entydigt säga nej till all slags kärnkraft. ”Låt oss hålla fast vid partiets långvariga linje. Vi ska inte öppna upp för några andra slags kärnkraftsprojekt än dem vi sett den senaste tiden”, skriver Tapaninen.

Sipiläs hälsning sätter fart på partifolket

Centerledaren, statsminister Juha Sipiläs tal på Centerns partikongress i Sotkamo förra veckoslutet har inte gått De gröna förbi. Sipilä sade att Centern är ett realistiskt grönt parti.

Juha Sipilä håller tal under Centerns partikongress i Sotkamo 2018.
Juha Sipilä var i farten i Sotkamo. Juha Sipilä håller tal under Centerns partikongress i Sotkamo 2018. Bild: Lehtikuva Juha Sipilä,Centern i Finland,Partiordförande,Statsminister,partikongress

”Istället för att kedja fast oss i skogsmaskiner, söker vi lösningar och förverkligar dem”, sa Sipilä.

- Vi står ju för konsekvent miljöpolitik, där hållbar utveckling genomsyrar allt, svarar ordförande Nora Lindström vid Finlands svenska gröna.

Det är egentligen ganska logiskt att De gröna och Centern är i luven på varandra. Centern vill bli ett stort parti också i de stora städerna i södra Finland, medan De gröna vill bli ett stort parti också på landsbygden.

Om den ena lyckas i sin målsättning, sker det förmodligen på bekostnad av den andra.

Touko Aaltos smekmånad är över

Touko Aaltos tid som partiordförande för De gröna fick en bra start. En del talade redan om De gröna som ett potentiellt statsministerparti efter nästa riksdagsval.

Nu är De gröna ändå enligt opinionssiffrorna ett medelstort parti. Aaltos ställning är ändå inte ifrågasatt.

Nora Lindström ställer upp i kommunalvalet för De Gröna.
Nora Lindström tror på ordförande Aalto. Nora Lindström ställer upp i kommunalvalet för De Gröna. Bild: Yle / Victoria Wirén Kommunalvalet 2017,valkampanjer,De Gröna,narinken

- Han har fortsatt bygga De gröna till ett stort, nationellt parti. Han har fört fram våra värden inom politiken på ett klart och tydligt sätt, kommenterar Nora Lindström.

De gröna möts i Korso lördag och söndag. Det nya politiska programmet godkänns på söndag.